Španělské vinaře trápí sucho, šanci vidí v turismu

Španělští vinaři se potýkají s problémy, které kromě ekonomické krize způsobuje i sucho. Obavy o další existenci tak mají producenti vína z dosud prosperující oblasti Vinos de Madrid poblíž španělské metropole, kde se následky hospodářské recese zatím neprojevovaly. Naděje tak vkládají do turistiky.

Carlos Gosalbez je jedním ze 45 vinařů, kteří drží slávu vinařské oblasti ležící pouhou půlhodinu autem od Madridu. Dařilo se jim vzdorovat i ekonomické krizi, sucho je teď ale mnohem větším problémem. Chybí totiž kvalitní surovina. Kuličky vína jsou vlivem sucha malé a příliš sladké. Jednou z metod vinařů je tak ústup od běžného vína na úkor špičkových značek. "Od září minulého roku spadla jen třetina srážek než obvykle. Půda je sice tvrdá a na sucho zvyklá, tohle je ale už příliš moc," řekl Gosalbez. 

Místní producenti exportovali například do Japonska nebo Spojených států. Poslední šanci teď vidí vinaři v turistice. Konkrétně v obřím herním komplexu Eurovegas, který poblíž Madridu chystá vláda. "Vím, že takové podniky vydělávají velké peníze. Proč by tedy nemohly pomoci turistice a menším výrobcům ? Těžko si představit, že náš region, který je jen půlhodinu jízdy odtud, z toho nebude mít žádný prospěch," podotýká obchodní manažerka Estrella Orti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info