Vepřové maso zdražuje, Evropě chybí vykrmená prasata

Zdražování masa bude v Evropě pokračovat i v dalších měsících. Počet poražených prasat klesá a vepřové zdražuje. Podle analytiků se vysokým cenám nevyhne ani Česko.

Za vyšší ceny mohou v první řadě rekordní sucha ve Spojených státech. Horké počasí způsobilo největší neúrodu od roku 1953, následně tak prudce zdražily obiloviny, využívané jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Trh s kukuřicí, sójovými boby a dalšími zemědělskými plodinami je přitom celosvětově provázaný, takže se potravinová krize přelila i do dalších částí světa.

Podle Dany Večeřové z Potravinářské komory ČR se cena tuny krmné pšenice v Česku letos odhaduje na 5000 až 5300 korun. Ještě loni to přitom byly 4000 Kč a v roce 2010 zhruba 3400 Kč.

Nabídka klesá

Že za zvyšováním cen v Evropě stojí právě americká kukuřičná krize, potvrzují i čeští analytici.

"Příčinou jsou vysoké chovatelské náklady kvůli drahým krmivům," komentuje například Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Souhlasí s ním i zástupce skupiny Cyrrus Tomáš Menčík.

Ten navíc připomíná - rovněž celosvětově - zdražující energii či pohonné hmoty. "Žádný čistě evropský vliv za tím není," doplňuje pro Aktuálně.cz.

Jak vyplývá z údajů britské organizace National Pig Association (NPA), počet vykrmených a poražených prasat klesl v zemích EU meziročně o jedno až deset procent. Největší sešup zažila Itálie, a to o 13 procent, dále Polsko (o 9,6 procenta). V Maďarsku to podle serveru The Pig Site bylo o pět procent, ve Švédsku o 7,2 procenta a v Irsku o 6,6 procenta.

Vysokým cenám neutečeme

"Celosvětový pokles nabídky vepřového či slaniny je nyní nevyhnutelný," uvádí zástupci NPA pro list Financial Times. Menší množství masa v regálech posléze povede k jeho zdražování.

Tomčiak tvrdí, že podle Eurostatu se ceny masa v posledních dvanácti měsících zvýšily o 22 procent. K nejvýraznějšímu zdražení došlo od začátku tohoto léta - kvůli již zmíněnému nepříznivému počasí.

Zástupci sdružení British Pig Executive, které reprezentuje britské chovatele vepřů, varují, že pokles poražených zvířat o pouhá dvě procenta povede v příštím roce ke zdražení o deset procent. NPA však počítá s tím, že jen ve stávajícím pololetí dojde ke snížení nabídky o deset procent.

V takovém případě by maso v obchodech zdražilo nejméně o deset až patnáct procent, je přesvědčen Menčík. Mírné zvýšení cen je přitom na pultech podle něj vidět již nyní, zásadní změnu ale očekává až v horizontu dvou měsíců.

"Je více než logické, že se rostoucí cena suroviny doprovázená rostoucími cenami dalších vstupů musí v nejbližší době projevit i v cenách masných výrobků na pultech," říká Večeřová.

Podle Tomčiaka porostou ceny vepřového do konce tohoto roku o dalších pět až deset procent.

Problém s úbytkem dobytka trápí i Českou republiku. Kromě sucha v USA na to ale má - stejně jako jinde v Evropě - vliv i dlouhodobý pokles vepřů, připomíná Menčík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info