U pultů s pečivem mají lidé problém přečíst označení

Prodejci potravin musejí už téměř dva měsíce označovat pečivo, které je na prodejnách vyrobeno ze zmraženého polotovaru nebo je na prodejnách dopékáno. Od začátku prázdnin se písmo citelně zmenšilo, obchody však zákon neporušují.

Krátce po zavedení této povinnosti bylo ve většině klatovských prodejen na pultech s pečivem jasně a zřetelně uvedeno, které pečivo je čerstvé a které je dopékané. Obchodníci se předháněli v tom, kdo začne pečivo označovat dříve. Při testu Deníku v srpnu neshledal redaktor vážnější pochybení. Redakce Deníku se rozhodla zjistit, jak vypadají regály s pečivem v současné době.Písmo se zmenšuje

V klatovském Tescu je situace hned na první pohled jiná než na začátku srpna. Tabulky s označením jsou vytištěny titěrným písmem a běžný zákazník se v nich jen těžko orientuje. Na začátku srpna bylo písmo na označení minimálně trojnásobně velké a dalo se z běžné pohledové vzdálenosti bez větších potíží přečíst. V současné době není jasně vidět, které pečivo je ze zmrazených polotovarů, a které je dopečené na prodejně. „Vůbec to nemůžu přečíst, je mi třiapadesát, mám lehkou zrakovou vadu, ale není to nic zásadního, mám jeden a půl dioptrie. Ale tady se musím k popiskám shýbat anebo požádat někoho o přečtení," stěžuje si v klatovském Tescu Anežka Poláková z Klatov.

Obdobná situace je i v Kauf-landu a Albertu. I tady je písmo na cedulkách u zboží malé, ale s ohledem na jiný typ použitých regálů je písmo snadněji čitelné. Vyhláška, která nařizuje obchodníkům povinnost pečivo označovat, jim však neurčuje, jakým způsobem musí být zboží značené, ani, jak velké písmo má být použito.

Řetězce nesouhlasí

Podle vyjádření zástupce Tesca je nové označení zboží, kde je písmo menší, služba zákazníkům. „Od září jsme zavedli jednotné označení rozpékaného pečiva, které nyní naleznou zákazníci vždy na etiketě daného výrobku. Umístění jednotlivých produktů na regále se může měnit, proto jsme chtěli systém prostřednictvím centrálního označení etiket sjednotit a zjednodušit. Z našich zkušeností rovněž vyplývá, že nový systém umožňuje významně snížit chybovost, ke které mohlo v důsledku úpravy sortimentu či vystavení zboží docházet. Věříme, že se zákazníci během uplynulých týdnů měli možnost již velmi dobře seznámit s typy pečiva, které v našich obchodech kupují, a že tuto změnu uvítají," uvedla tisková mluvčí společnosti Tesco Michaela Vinterová. Kontrolu prodejců provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Od okamžiku platnosti nové vyhlášky o označování pečiva zaznamenala inspekce téměř 100 podnětů od spotřebitelů na prohřešky u předmětného sortimentu. Podněty se týkaly zejména nepřehlednosti označení nebo jeho absence. Kontrola označování pečiva ve smyslu nové vyhlášky je inspektorem prováděna při každé kontrolní návštěvě v provozovně. V období od 1. srpna do 13. září bylo provedeno  celkem 179 kontrol zaměřených výhradně na dodržování vyhlášky o označování pečiva. V rámci těchto kontrol byla zjištěna 3 pochybení.  Sankce za nesprávné označení mohou být až do výše 3 milionů korun," informuje tiskový mluvčí státní zemědělské a potravinářské inspekce Jan Žáček.

Autor: Rostislav Kutěj

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info