Ministr Bendl: Za slévání alkoholu budou tvrdé tresty

Vláda rozhodla o částečném zrušení prohibice na tvrdý alkohol. O podmínkách prodeje jsme hovořili s ministrem zemědělství Petrem Bendlem.

Uvolnili jste prodej alkoholu nad 20 procent v prodejnách i restauracích za podmínky, že lahev byla vyrobená před rokem 2012. Co přesně to pro prodejce a restauratéry znamená?

Pokud nebudou schopni doložit, že nejde o výrobek z letošního roku, nemohou ho mít na pultech. Není-li datum výroby přímo na lahvi, musejí tuto skutečnost prokázat například fakturou o nákupu. Obejít to nelze. Když to udělají, riskují tvrdé tresty. Státní zástupce, který má na starosti kauzu metylalkoholu jasně řekl, že za ohrožení zdraví lidí tímto způsobem bude žádat odnětí svobody.

Zatím mluvíte o zavřených lahvích, jak to bude s těmi načatými?

Jejich kontrola je záležitostí hygieny. Ministerstvo zdravotnictví si prosadilo, aby existovala možnost nevylít třeba velmi drahý alkohol. Proto mohou restauratéři a provozovatelé barů nechat obsah již otevřené lahve prověřit v laboratoři. Když získají doklad, že v dané lahvi žádný metylalkohol není, mohou takový alkohol nabízet zákazníkům.

Hned po uvolnění prohibice se ovšem ozvaly skeptické hlasy, že z načatých flašek se nevylije ani kapka – hospodští zkrátka do nově zakoupených lahví budou dolévat původní alkohol. Lze to ohlídat?

Fyzicky tomu zcela zabránit nejde. Chci ale naprosto vážně varovat všechny, kdo by se takto zachovali, že budou tvrdě potrestáni. Čeká je pravděpodobně vězení a jejich podnik bude v každém případě uzavřen. Budeme nekompromisní, připravíme legislativu, podle níž se takovým chováním vystaví vyšším trestům, než si vůbec dokážou představit.

Teď, když máme tragickou metylovou aféru za sebou......

To bohužel zdaleka nemáme. Například zkušenost z Finska dokazuje, že ještě půl roku poté, co u nich dokázali podobnoukauzu rozklíčovat, se objevovali lidé postižení metylalkoholem. Naše policie nedohledala veškerý metylalkohol, který se dostal do distribuční sítě, a proto tady hrozí vážné nebezpečí, že časem někdo doma sáhne po lahvi, která není otestovaná a otráví se.

Vaše rada tedy zní: všechno staré pití vylít?

Kde není jistota o původu alkoholu, ať už doma nebo v hospodě či u stánku, je jediným správným počinem ho vylít a nekonzumovat. Lepší je chránit si zdraví, dát si dobrý čaj, eventuálně pivo či víno.

Určitě jste s kolegy mluvili o budoucnosti, protože skandál odhalil, jak u nás vesele bují černý trh s pančovaným alkoholem. Co s tím budete dělat?

Za svůj resort jsem přesvědčen, že nová povinnost vlastnit doklad o rodokmenu každé lahve s alkoholem hodně pomůže. Eliminujeme tím do značné míry dovoz či výrobu alkoholu, který sem nepatří. Situaci pozitivně ovlivní i nové kolky s bezpečnostními prvky proti přelepování a falšování.

Je otázka, zda to stačí. Mezi odborníky se říká, že vláda zareagovala okamžitě, protože tu najednou bylo 26 mrtvých lidí. Nic ale nedělá proti tomu, že každoročně umírá na důsledky alkoholismu 300 lidí. Nehodláte se s tímto jevem poprat nějak zásadně, například zákazem stánkového prodeje?

To by nic neřešilo. Když si levný alkohol lidé nekoupí u stánku, zajdou do nejbližší nálevny. Někteří politici dokonce přišli s nápadem zrušit spotřební daň na alkohol. Tak to samozřejmě nefunguje. Já jsem pro zavedení licencování prodeje alkoholu. Každý prodejce by měl splňovat jisté zásady, v jejichž důsledku se automaticky omezí rozlévání alkoholu v tržnicích, kde třeba ani nejsou toalety a celé to prostředí vyzývá k nekulturnímu popíjení a opíjení. Doufám, že tady se s kolegy shodneme na zpřísnění pravidel hry, abychom hned v počátcích zachytili lidi pohybující se na černém trhu a citelněji je postihovali.

Autor: Kateřina Perknerová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info