Výlovy na jihu Čech začaly, rybáři očekávají průměrný výnos

Sezona podzimních výlovů rybníku v jižních Čechách v těchto dnech začala. Jejím vrcholem bude patrně výlov Rožmberka u Třeboně na Jindřichohradecku, který pravidelně sledují tisícovky lidí. Rybáři v regionu očekávají průměrný výnos srovnatelný s loňským rokem, vyplývá z ankety ČTK.

Největší producent sladkovodních ryb v Evropě Rybářství Třeboň se připravuje na výlov zhruba tří stovek rybníků. "Nechceme předbíhat, ale myslíme si, že to nebude špatný rok," řekl předseda představenstva třeboňského rybářství Jan Hůda. Podle něj by produkce mohla dosahovat asi 2400 tun tržních ryb. Převážnou většinu z nich bude tvořit kapr.

Hůda připomněl, že po dvou letech je na programu také výlov Rožmberku. Největší rybník v Česku s rozlohou přes 647 hektarů přijde na řadu ve dnech od 12. do 14. října. "Není to rybářsky mimořádná lokalita, výnos na hektar tam bývá pravidelně nízký. Ale pro lidi je to lákavé a čeká je i tradiční doprovodný program," uvedl Hůda. Třeboňští zakončí v polovině listopadu sezonu výlovem dalšího známého rybníku Svět.

Druhý největší producent ryb v kraji Rybářství Kardašova Řečice nevzhlíží k podzimní části sezony tak optimisticky. Podle ředitele Ladislava Štercla totiž kvůli vedru na řadě rybnících chybělo v červenci až 15 procent vody. "A takové podmínky chovu ryb nesvědčí. Přejeme si, aby byl výnos aspoň průměrný," řekl Štercl. To znamená přibližně 750 tun ryb.

Štercl naznačil, že cena ryb bude v porovnání s loňským rokem vyšší. "Podle prvotních odhadů zdražíme asi o 10 procent. Přitom náklady na vstupy stouply o 17 procent. Ale přesnější čísla budeme vědět až po ukončení výlovů," uvedl.

Nepatrně zvednou ceny asi také blatenští rybáři. Ale zatím prý půjde v porovnání s loňským rokem jen o minimální korekci. "Odhadujeme, že při výlovech budeme kilogram ryb prodávat asi o korunu dráž," uvedl zootechnik Blatenské ryby Karel Nusl.

Podle něj letní počasí produkci celkem přálo. Na Blatensku prý bylo teplo, ovšem nikoliv vedro a sucho. "Počítáme s výnosem z podzimních výlovů v objemu asi 500 tun tržních ryb," řekl Nusl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info