O vlnu zájem není, ale ovce jsou oblíbené. Chovů přibývá
01.10.2012 | Denik.cz
Velkých stád ovcí najdeme ve zdejší krajině jen několik. Tím největším je pětisethlavé stádo u Opatova. Oblibu u menších chovatelů si ale získávají specifická plemena a menší skupiny ekologických sekaček.
Stráně a pastviny spásají v regionu početná stáda hovězího dobytka, toho skopového zbývá už jen poskrovnu. Světlou výjimkou je ratibořická Biofarma DoRa. „Rozhodli jsme se ovce využít ke spásání míst, která nejsou pro techniku dost dobře přístupná. Ovcím totiž pohyb v těžším terénu problém nedělá," řekla Jitka Dobrovolná o svém čtyřicetihlavém stádu.Na několika hektarech půdy si žije svým životem rovněž mnohočetná skupina ovcí u Opatova.
Zde se o ně starají zaměstnanci tamějšího ZVOZD.
„Chováme asi pět set kusů plemene Suffolk. Z toho je přibližně 320 zvířat v plemenném chovu," poznamenal zootechnik Jaroslav Kruba.
Právě anglické plemeno Suffolk nachází v posledních letech u chovatelů velkou oblibu. „Chová se od nížin až po horské oblasti. Jsou to odolné ovce, navíc se dobře přizpůsobují novému a v podstatě jakémukoli prostředí. Také se při jejich šlechtění podařilo zachovat přirozené mateřské vlastnosti," vyjmenoval hlavní výhody předseda české plemenné knihy ovcí Martin Hošek. „Jedná se o typické masné plemeno," doplnil.
A právě masná užitkovost převážila nad kdysi oblíbenými plemeny s bohatou srstí.
„Dnes bychom si vlnou nevydělali ani na stříhání. Dnešní výkupní cenu za kilo přesně nevím, není to ale snad ani deset korun," postěžovala si Dobrovolná. „Maso jsme nuceni prodávat spíše do zahraničí, protože u nás není i pro svou cenu tak oblíbené jako jinde," poznamenala.
Ani v Opatově se na vlnu v chovu nespecializují. „Odchováváme vlastní beránky i jehničky. Některé pak zařazujeme do našeho chovu, jiné nabízíme dalším chovatelům při aukcích a zbylé pak zužitkujeme masně," upřesnil Jaroslav Kruba.
Větších chovů na Třebíčsku tak opravdu mnoho nenajdeme. „Určitě to není v takovém množství a ani kvalitě jako v Opatově. Je tu řada chovatelsky slušných zvířat," řekl Hošek. Početných stád sice na Třebíčsku nepřibývá, těch menších ale ano. „Na Vysočině je asi sto registrovaných chovatelů ovcí a stále jich přibývá," poznamenal. Lidé si prý často pořizují jen dvě tři jehničky jako sezonní ekologické sekačky, které před zimou masně využijí.
KAMIL ČERNÝ
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)