III. mezinárodní konference chovatelů masného skotu - ŠLUKNOV 2012

Šluknovský zámek a jeho prostory přivítaly 20. září tohoto roku více než stovku odborníků z prvovýroby a organizací služeb na III. mezinárodní konferenci chovatelů masného skotu jak z  Ústeckého kraje, tak jiných oblastí České republiky. Konferenci připravila Okresní agrární komora pro okresy Děčín a Ústí nad Labem a Odbytové družstvo Chovatel Děčín ve spolupráci s Agenturou pro zemědělství a venkov v Děčíně a Místní akční skupinou Šluknovsko.  

Stává se tradicí, že setkání chovatelů ve Šluknově využívají k výměně zkušeností odborní pracovníci jiných zemí Evropské unie. Letos to byli zástupci ze Spolkové země Sasko – chovatelé z firmy Masterrind, GmbH z Meissen p. Braschosem a zástupci Zväzu chovatelov mäsového dobytka ze Slovenska, reprezentovaní předsedou slovenského svazu p. Ing. Polákem. Mezi referujícími z České republiky se, o zkušenosti podělili ve svém referátu p. Ing. Vráblík – předseda Českého svazu chovatelů masného, Ing. Vydrová, zastupující úspěšného chovatele plemene Blond d´Aquitain pana Karla Šebu z Vědlic, p. Pavel Maglen – majitel rodinné farmy Charolais z Velké Bukoviny, o zkušenostech s označováním zvířat na pastvinách  hovořil  p. Miroslav Faflák ml. z rodinné farmy  v Kyjově u Krásné Lípy, poznatky s chovem Aberdeen Arguse přednesl p. Burkoň z Krkonoš z firmy Farmers v Trutnově – předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. O program ozdravování skotu o onemocnění IBR referovala zástupkyně ředitele Krajské veterinární zprávy Ústeckého kraje paní MVDr. Hanušová. S podnětnými poznatky pojištění zvířat, zejména skotu na pastvě proti mimořádným přírodním událostem přispěl svým referátem p. Ing. Kříž, odborný ředitel makléřské společnosti Renomia Agro, která je v několikaletém partnerském vztahu s Agrární komorou České republiky.

Setkání ve Šluknově mělo vedle odborné patformy  i společenský charakter. Aktivně se do něj již tradičně zapojili i hosté konference.  Náměstek hejtmanky Ústeckého kraje p. Mgr. Arno Fišera vyzdvihl snahu místních zemědělců o zlepšení kvality produkovaného masa a surovin pro výrobu potravin. Osobně účastníky přivítala starostka města Šluknova paní Eva Džumanová. Pozvání přijal starosta Jiřetína pod Jedlovou p. Josef Zoser, býv. senátor a předseda Sdružení obcí Šluknovska.

Vrchní ředitel odboru Ministerstva zemědělství České republiky p. Ing. Pavel Sekáč hovořil o aktuálních problémech zemědělství a jeho referát sklidil značnou pozornost odborné veřejnosti. Přítomni byli též pracovníci Agentur pro zemědělství a venkov Mze ČR a další hosté.

V průběhu jednání se dostalo ocenění za celoživotní práci v chovu skotu p. Josefu Doušovi, majiteli rodinné farmy z Verneřic u příležitosti jeho nedávných 80. narozenin, ale zejména  za výsledky s chovem Blonde d´ Aquitaina i za osobní podíl při prosazování regionálních potravin ve vlastních jatkách a zpracovně masa. Diplom převzal p. Pavel Maglen za výsledky v chovu plemene Charolais na rodinné farmě ve Velké Bukovině. Za záslužnou celoživotní aktivitu na úseku chovu masného skotu v Ústeckém kraji byl předán diplom p. Karlu Šebovi, pod jehož řízením chov Blonde d´ Aquitaina ve Vědlicích u Úštěka na rodinné farmě          dosahuje evropské třídy. Ocenění se dostalo i chovatelům mladší generace . Ing. Jan Machač ze Chřibské obdržel diplom za výsledky v chovu plemene Hereford na své rodinné farmě i při propagaci chovu  v rámci České republiky. Stejné ocenění bylo předáno p. Miroslavu Faflákovi mladšímu i staršímu za chov herefordského skotu a plemene Longhorn v podmínkách LFA okresu Děčín v Kyjově.

Zatímco předcházející 2 ročníky konference se zaměřily na vytváření podmínek pro úspěšný  pastevní chov masného skotu v podmínkách LFA (méně intenzivních produkčních oblastí), zejména na technické zajištění pastevního chovu a konzervaci pícnin, letošní ročník se směřoval k výsledkům této činnosti ve vlastním chovu skotu, zejm. do oblasti zdraví zvířat, genetiky, ekologické výroby. Zvláště poutavá byla výstava 30 živých produktů chovu masného skotu od chovatelů z okresu Děčín (p. Petra Houdka ze Šluknova, p. Bohumila Kudly z Horního Podluží, p. Ing. Machače z Chřibské, p. Fafláka z Kyjova, p. Opata z Malšovic – předvedl plenemo Highland, p. Douši z Verneřic, p. Magleny z Velké Bukoviny). V neposlední řadě je třeba zmínit i zájem o degustaci potravinářských produktů z hovězího masa , kterou se postarali producenti kvalitního hovězího masa p. Bohumil Kudla z rodinné farmy z Horního Podluží ochutnávkou steaku na rožni z vlastního vykrmeného kusu. Josef Douša „pohostil“ účastníky konference verneřickým hovězím gulášem z vlastní výrobny ve Verneřicích, která úspěšně zpracovává produkty vlastního chovu. Nelze proto přehlédnout fakt, že rodinná firma získala v letošní soutěži o Regionální potravinu Ústeckého kraje, pořádanou Ministerstvem zemědělství ČR, dvakrát I. místo ve svých kategoriích a další za umístění v soutěži O Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče za rok 2012. Však si při předávání cen na Zahradě Čech v Litoměřicích zástupkyně firmy Ing. Helena Doušová (jednatelka firmy – vnučka zakladatele pana Josefa Douši) musela pro ceny na podium několikrát zopakovat.

Potěšila i skutečnost, že se v těchto dvou soutěžích neztratili ani další producenti regionálních potravin z Děčínska, kteří velmi úspěšně okrese reprezentovali, ať to byl Pivovar Kocour z Varnsdorfu, Mlékárna Varnsdorf, cukrárna Dlask z Varnsdorfu, pekárna paní Ptáčkové z Jiřetína pod Jedlovou, cukrářská výrobna paní Peštikové z Děčína, či vítěz jedné kategorie Pert Frühauf z Velké Veleně s bezkonkurenční praženou kávou, ale i další producenti potravin z Ústeckého kraje - p. Strauss, firma Zedníček, HAJŠO, s.r.o., Olga Zajíčková z Brňan, KM-Produkt, pí. Kovandová, Bohušovická mlékárna, Severofrukt Trávčice, ZD Klapý, ZD Liběšice, Ryšavý Račetice a další. Některé výrobky nabídla k ochutnání účastníkům konference Místní akční skupina Šluknovsko, která se společně s Krajským informačním střediskem Ústeckého kraje aktivně zapojuje do propagace regionálních potravin a farmářských trhů.

Nelze přehlédnout skutečnost, že výstavu živých exponátů v prostorách zámeckého parku ve Šluknově navštívila četná laická veřejnost, z ní zejména mladá generace předškolního a školního věku. Příležitostí konání konference využila i místní Střední lesnická škola ve Šluknově, jejíž žáci tradičně dali konferenci kolorit svým vystoupením 6 pozounistů a hornistů slavnostními fanfárami.

Letošní III. mezinárodní konference chovatelů masného skotu ŠLUKNOV 2012, konaná za finančního přispění Ústeckého kraje, splnila své poslání, které si dala již v době pořádání prvních ročníků - dát zemědělcům v podmínkách LFA odborné a praktické znalosti, jak využít extenzivních podmínek podhorské oblasti k efektivnímu hospodaření. Letošní III. ročník se svým zaměřením s tímto úkolem vypořádal zdárně.

Z úvodního referátu předsedy Krajské agrární komory Ústeckého kraje Ing. Františka Loudáta, CSc. na III. mezinárodní konferenci chovatelů masného skotu ŠLUKNOV 2012  jsme vybrali nejdůležitější myšlenky : „…V současné době je ho chováno 36 500 ks, z toho krávy představují jen 14 160 ks. Dochází k tomu, že nadále ukončily činnosti některé farmy, které byly zaměřeny na produkci mléka. Třebaže užitkovost hlavních chovů holštýnského skotu představuje přes 8 000 litrů na krávu za rok, v celkové produkci mléka dochází k poklesu, neboť v současné době chováme jen 2 050 krav, které se dojí. Výrazně produkci mléka ovlivňuje pokles cen, který se projevil snížením z 8,5 na 7,5 Kč/litr. Zbývající počet krav v masné produkci skotu je 12 110 ks. Znamená to, že krávy masných plemen tvoří více jak 85 % z celkového stavu. Je skutečností, že výkrm býků do jateční zralosti 600 kg je prováděn jen v omezeném množství jen na několika farmách jako například Agrokomplex Verneřice, kde mají vlastní jatky a u dalších pro výkrm zůstávají, které nejsou schopny prodeje do konce listopadu. Také chov prasat nadále stagnuje a současný stav je kolem 85 000 ks. Ceny u jatečních prasat stoupají, je předpoklad, že tento růst cen umožní, aby v produkčních oblastech s vysokou produkcí obilovin se chov prasat vrátil.

Velice důležitým faktorem při chovu masného skotu v kraji zůstává především systém a organizace chovu, dodržování systému pastvy a využívání i kvalitních plemeníků. Zastoupení plemen je zhruba takové, že v kraji je nejvíce rozšířeno plemeno Charolai dále pak Masný Simental (kříženci s červenostrakatým), Limousine, Blonde d´Aquitaine, Aberdeen Angus a Hereford. Hlavním záměrem většiny chovatelů je vhodně prodat zástavové býčky, případně vyřazené jalovice k dalšímu výkrmu jednak v oblasti ČR, ale obchod je zaměřen také na Německo, Rakousko, Turecko nebo Srbsko. To představuje vlastně výsledek celoroční práce a kvality masného skotu. Je další vážnou skutečností, že vznikla jiná dotace, a to místo dotace na krávu je dotace na odchované tele od masných krav. Tím vyvstává u mnohých chovatelů vážný problém, jak se s tím vyrovnat. Při současném detailním sledování obratu stád, kdy každé zvíře je poměrně rychle označeno, může vzniknout u některých chovatelů ztráta.

Pro další rozvoj chovu zástavového skotu na vývoz je důležité, aby byl zajištěn dobrý zdravotní stav. Ani u nás v rámci kraje nejsou velké problémy, zůstává jen především vyrovnání se s onemocněním IBR. Zpracované ozdravovací plány u většiny podniků se plní. Ale přesto zůstává pár jednotlivců, kde se s tímto zatím nevypořádali. Různé akce na kontroly zdravotního stavu vyžadují poměrně značnou náročnost, pokud se provádí v období, kdy vlastně je veškerý skot na pastvě. Je potřebná dohoda a koordinace spolu s veterináři, aby v tom mohl být zaveden dobrý systém a také nevznikaly zbytečné třecí plochy.

Jsme již 8 let členy EU a celá řada opatření, různých směrnic se nás dotýká. Rozhodně není jich málo, nad kterými je nutno se zamyslet, jestli splňují svůj účel a není to jen další byrokracie. V jednom však musíme dát EU zapravdu, pokud se týká systému a práce s dotacemi přes SZIF a vytvoření evidence a přehledu zvířat. Vyvstává tady často problém u větších stád, jak sledovat nejenom početní stavy, ale i jednotlivá zvířata zvláště u krav. S tím souvisí otázka natality a odchovu telat. Proto bude vhodné uplatnit některé nové poznatky, o kterých budeme mluvit na konferenci a to využití čipů. Již v rámci kraje u nás existují chovy, které tímto systémem pracují, například rodinná farma pana Fafláka staršího a mladšího v Kyjově – Krásná Lípa nebo pan Ing. Machač v Chřibské.

Pro dosažení dobré natality a tím odchovu 92 telat na 100 krav potřebujeme mít zajištěny také vhodné plemeníky, kteří by nám dávali jistotu i pro prodej zástavového skotu. Každý pozná, že snadněji se prodávají ucelené partie, které výrazně dokumentují příslušnost k plemeni a také jeho kvalitu masa. Již delší dobu pracujeme na projektu zřízení odchovny plemenných býčků s kapacitou 100 ks. Nabízí se taková možnost v podhorské oblasti v okrese Chomutov, konkrétně ve Strupčicích. Je zapotřebí vytvořit předpoklady, abychom mohli do této odchovny ustájit potřebný chovný materiál, který by zaručoval, že si můžeme i v našich podmínkách vhodné plemeníky vybrat. Nedá se to však dělat bez kvalitní plemenářské práce, to znamená zapojit do kontroly užitkovosti větší počet stád masných plemen… „.

Pořadatelé konference si dali cíl, informovat zejména zemědělskou veřejnost o aktuální situaci v zemědělství, která , jak vyplývá z referátu předseda KAK Ústeckého kraje Ing. Loudáta, není optimální. Proto s přispěním Ústeckého kraje iniciovala Okresní agrární komora Děčín již v loňském roce 2011 aktivity ke zpracování písemného materiálu Projektu „Za rozvoj chovu masného skotu v Ústeckém kraji“, který by se stal návodem k činnosti zemědělců, hospodařících v extenzivních oblastech Děčínska, Ústecka, částečně i Litoměřicka a pánevní oblasti a Krušnohoří Mostecka, Teplicka či Chomutovska. 

Prioritním záměrem Projektu „Za rozvoj chovu masného skotu v Ústeckém kraji“ je vytvoření podmínek pro sdružování chovatelů masného skotu tak, aby při prodeji zvířat na trhu nebyli předmětem spekulativních snah překupníků a výsledky své odborné práce byli schopni realizovat s vysokým ekonomickým efektem.

Za tímto účelem byla v měsíci dubnu 2011 jmenována 15 členná odborná skupina chovatelů a plemenářských pracovníků z prvovýroby, řídících orgánů a školství z jednotlivých lokalit Ústeckého kraje s vysokou odbornou úrovní a praktickými zkušenostmi v chovu skotu z bývalých 6 okresů z oblasti Krušných hor, pánevní oblasti, podhůří Lužických hor a Českého středohoří v okresech Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov a Litoměřice (bývalý okres Louny nebyl předmětem šetření, neboť zaměření chovu skotu neodpovídá záměrům Projektu).

  • Podle zpracované osnovy – jednotného dotazníku, obsahujícího cca 100 kvantitativních a kvalitativních chovatelských ukazatelů, byly rozepsány příslušným členům odborné skupiny úkoly, které ve vymezených lokalitách zajistí formou respondentského šetření mezi chovateli v prvovýrobě s chovem masného skotu s počtem krav bez tržní produkce minim. 20 až 30 kusů (původní záměr byl 50 kusů krav BTPM) a získávat podklady pro centrální zpracování v Okresní agrární komoře v Děčíně,
  • Respondenti byli upozorněni dopisem „Všem chovatelům masného škotu v Ústeckém kraji“ ze dne 20. července 2011 na dodržení anonymity poskytnutých údajů s vyloučením vyzrazování výrobního tajemství formou nežádoucího úniku informací a porušování hledisek, která by mohla vést k nekalé konkurenci mezi chovateli,
  • Při jednání s chovateli byly zdůrazněny chovatelské zásady s cílem navýšení početních stavů masného skotu, dosažení vyšší intenzity a efektivnosti při pastevním chovu zvířat v extenzivních výrobních podmínkách Podkrušnohoří, pánevní oblasti, podhorské oblasti Děčínska, Ústecka a Litoměřicka..
  •  Dalším informačním hlediskem bylo prosadit větší pozornost počtu odchovaných telat (natalitě krav), snížení ztrát úhynem, včasnost zapouštění jalovic s využitím nejvhodnějšího cyklu pro porody plemenic na začátku pastevního období od ledna do května s cílem využití mléčnosti plemenic v průběhu pastevního období , zajištění dostatečného počtu plemenných býků, cílevědomému zaměření chovatelské práce na křížení v Evropské unii osvědčenými masnými plemeny (Masný Simental, Charolais, Blond Aquitain, Aberdeen Argus, Hereford, Galloway, Piemontese aj.). Tomu předcházela Mezinárodní konference chovatelů masného skotu, konaná dne 11.10.2011 ve Šluknově za účasti chovatelů masných plemen ze Spolkové republiky Německo a chovatelů ze Slovenska. 
  • Další osvětová činnost mezi chovateli se dotýkala volby forem osvědčených metod chovatelské práce při pastevním chovu s cílem využití LFA (extenzivní louky a pastviny), upozornění na nezbytná drobná investiční opatření vedoucí nejen ke zvýšení intenzity chovu, ale i ke zkvalitnění údržby krajiny. Týkala se zejména zvýšené pozornosti vybraných pastevních areálů, budování pastevních oplůtků, rekonstrukce ohrazení, budování shromaždišť, napajedel a příhonových cest.
  • Hlavním hlediskem je navýšení počtu odchovaných mladých zvířat pro účely intenzivního výkrmu v chovech s výrobou vhodných objemných krmiv, tedy v nížinných oblastech České republiky, především v  podnicích Lounska a Litoměřicka, eventuálně k prodeji v rámci Evropské unie i mimo ni.

V průběhu šetření byly získány cenné kvalitní informace ze 76 chovů ve výše zmíněných lokalitách, které nejsou vzhledem ke změnám organizace chovu skotu po r. 1998 zajišťovány žádnou chovatelskou organizací služeb. Od jednotlivých chovatelů byly dále získány údaje o budoucích záměrech jednotlivých chovů, zejména o počtech krav bez tržní produkce mléka a zaměření plemenářské práce (zejména využití meziplemenného křížení k dosažení vysokého heterozního efektu kříženců). Lze proto považovat zpracované údaje za koncepci chovu masného skotu v Ústeckém kraji pro obhájení pozic českého zemědělství v rámci Společné zemědělské politiky Evropské unie. Konzultace s vedoucími pracovníky firem a zootechniky probíhala ve věcném a kritickém duchu. Základ tomu tvořilo proškolení, které proběhlo v říjnu 2011, kdy k tomu účelu byly vytvořeny potřebné podmínky a zúčastnili se ho proškolení i další respondenti. To mělo příznivý vliv na pochopení celého záměru a získání tak potřebných údajů.

Analýza byla zpracována na základě připravených formulářů – dotazníků a dala tak dobrý obraz o celkovém stavu masného skotu. Výběr firem byl prováděn systémem, jak nejlíp je využívána plocha luk a pastvin a základní hranice byla počet 20 až 30 krav bez tržní produkce mléka.

Vedle hlavních ukazatelů masného skotu byl zaznamenán i celkový počet všech hospodářských zvířat, které jsou na podnikách chovány. Přehled ukazuje tabulka.

Z uvedené tabulky je patrno, že nejvyšší zastoupení TTP je v okresech Ústí, Teplice, Děčín (96 - 98 %) z celkové zemědělské půdy. Vážným problémem je skutečnost, že většina farem je přihlášena do systému ekologického zemědělství (Děčín 88 %, Ústí 83 %), kde není možno pěstovat ekologické obiloviny tak, aby bylo dost vhodného materiálu pro přikrmování otelených krav a mladých telat vlastním ekologickým krmivem. Nakupování ekologického krmiva z produkčních oblastí Polabí, však je velmi nákladné (1 t krmného ječmene 9 000 až 10 000 Kč).

Důležitým ukazatelem u chovu masného skotu je výsledný efekt – počet odchovaných telat na 100 krav. A dále je to výsledné zpeněžení zástavového skotu, který je k prodeji.

U sumarizovaných 76 farem je úhyn telat v průměru 9 %, jsou však i negativní případy, kdy se to pohybuje kolem 12 – 14 %. Nízká březost nebo nedostatečný počet kvalitních býků snižuje natalitu krav – absolutní odchov telat na 100 krav. U sledovaného souboru je to pouze 75,6 kusů.

Celkem se prodává u této skupiny 2 300 – 2 500 mladých býčků a mladých jalovic jako zástav do výkrmen. Jen malý počet jalovic (do 100 kusů) je prodáván jako chovné březí jalovice. Vzhledem k tomu, že je nízké procento brakovaných krav, je předpoklad, že v dalším období se naskýtá možnost prodeje krav k výkrmu.

U zástavového skotu se v období posledního roku pohybuje cena u mladých býčků od 55 do 67 Kč/kg, u jalovic je to od 42 do 56 Kč/kg. Vývoj u většiny podniků směřuje k dalšímu zvyšování počtu masného skotu. U hodnocených farem je odhad navýšení o 10 % u skotu a pokud jde o krávy BTPM, je nárůst absolutní 1 400 kusů, to je cca 14 %.

Bylo provedeno vyhodnocení, v jakém stáří jsou zapouštěny jalovice. Zde je ten rozptyl od 20 do 25 měsíců. Největší podíl telení je v měsících únor až květen (77,6 %).

Těchto několik kvalitativních a kvantitativních ukazatelů dokumentuje, že u většiny podniků byl zvládnut proces převodného křížení z dřívějšího červenostrakatého skotu na výrazná masná plemena, kde nejvyšší zastoupení má Limousine 24,1 %, Charolais 15,2 %, Masný Simental 20,2 % a Blond d´Aquitain 13,3 %.

V roce 2005 byla zpracována koncepce směru rozvoje zemědělství a venkovských oblastí Ústeckého kraje. Podstatná část údajů byla vzata z uzavřeného roku 2004. Stojí jistě za to porovnat skutečnost 2004 se současností roku 2011. Analýza chovu skotu v roce 2004 konstatuje, že Ústecký kraj má nejnižší intenzitu stavu skotu na 100 ha zemědělské půdy ze všech krajů ČR. Skutečnost roku 2011 konstatuje, že se mnoho nezměnilo, i nadále patříme pokud se týká intenzity, na předposlední místo. Změnila se však struktura krav, jak to ukazuje tabulka viz příloha.

Počty krav se stabilizovaly, ale dochází k dalšímu navyšování krav BTPM. Absolutní pokles počtu skotu celkem je však přechodný, protože soupis je prováděn vždy k 1. dubnu a jarní měsíce duben a květen zaznamenávají největší počet telení u masných krav. Proto vždy přes letní pastevní období se stavy navyšují až o 1 500 ks. Teprve k podzimu jsou snižovány v důsledku prodeje mladého zástavového skotu.

Celou akci zaměřenou na analýzu masného skotu lze hodnotit velice pozitivně. Velkým přínosem byla výměna zkušeností a názorů na řešení některých aktuálních otázek, jako je celoroční volné ustájení bez přístřešku – otázka ano či ne, kontrola turnusového telení, výživa březích krav a jalovic pro snadné telení, jak řešit číslování telat při volném telení na pastvinách a další otázky.

Soubor údajů ukazuje, že nejvhodnější systém chovu je s použitím zimního ustájení v krytých halách nebo jednoduchých stavbách, kde je možno mít kontrolu v průběhu porodu a tak snížit ztráty telat. Základem každého chovu krav BTPM je získat jedno schopné tele, odchované do staří 6 měsíců ve společnosti s matkou, kde je možno dosáhnout i optimálního přírůstku 1,6 až 1,8 kg/ks a den. Zatím jsou zde ještě u některých farem značné nedostatky.

Další zkušenost se týká vhodného zpeněžení zástavového skotu při prodeji do výkrmen. Velkou přednost mají vyrovnané skupiny, které jsou typickými představiteli daného masného plemene. Velmi žádaná jsou zvířata plemene Limousine a Charolais pro Jižní Evropu (Itálie, Řecko, Rakousko).

Je možno pozitivně vyhodnotit i některá praktická zařízení, která slouží pro dobrou organizaci pastvy a jejích dalších uplatňování mezi ostatními chovateli. Rozhodující je zdravotní stav. Pravidelné řízené očkování je podmínkou při prodeji do některých států EU. Pokud se týká výběru plemen, přednost mají geneticky bezrohá zvířata, neboť tam je menší nebezpečí vzájemného poranění zvířat a ošetřovatelů.

Jako negativum působí skutečnost, že v Ročově byla zrušena odchovna plemenných býčků. Bude zapotřebí zorganizovat a vybrat vhodný objekt, který by tuto ztrátu nahradil. V našem kraji, vlivem dalšího rozšíření masného skotu, se jeví roční potřeba 200 až 250 býků pro dobrou organizaci pastvy a zajištění větší efektivity při chovu masných plemen. Zatím se jako vhodný tip jeví farma Strupčice v okrese Chomutov, kde je dobrý management a dobré předpoklady pro zajištění výživy mladých býků. Informace k této problematice jsou získávány při odborných konzultacích s chovateli masného skotu z partnerských chovů ve Spolkové zemi Sasko, na mezinárodních výstavách a seminářích v České republice i v zahraničí.

Cílem realizovaného projektu bylo seznámit se s řadou poznatků a nových způsobů v chovu masného skotu, jak je ověřuje široká praxe. Z celkové analýzy vyplývá, že je třeba přistupovat ke dvěma skupinám chovatelů.

Chovatelé s počtem 20 až 30 kusů krav BTPM mají poměrně jednoduchý systém, který se dá zvládnout bez zvláštních opatření a chovatelských metod.

Mnohem složitější je situace u velkých stád s počtem 100 až 600 kusů krav BTPM. Zde to vyžaduje mnohem větší odborné znalosti a zkušenosti, než jen vyhnat krávy na pastvu. Je nutno vytvořit skupiny, které jsou věkově i váhově vyrovnané. Důležité je disponovat dalším technickým vybavením, jako jsou pevné ohrady pro očkování, číslování telat, výměnu náušnic a další, což je nezbytná nutnost. Je třeba mít vybudována napajedla, místa pro přikrmování a zároveň chránit okolní přírodu, aby nedocházelo k devastaci krajiny.

Ukazuje se, že slabou stránkou je cílená plemenitba - výběr vhodných býků, protože často dochází k používání vlastních nevhodných jedinců. Také opatření u mladých plemenných býků musí sledovat, aby nedocházelo k přetěžování, aby byla zajištěna dobrá výživa, oddělování od stáda, protože jinak ztráta takového plemeníka znamená škodu 80 000 až 100 000 Kč, provázená chovatelskými výpadky, jako je ztráta natality.

Ukazuje se, že nestačí jen všeobecné směrnice, ale je nutno vést chovatele k systematickému vzdělávání a také k využívání dobrých chovatelů při uplatňování všech moderních prvků při pastvě masného skotu.

Celá zpráva včetně tabulek ke stažení zde

Zpracovali: Ing. František L o u d á t, CSc., Ing. Vladimír C i t a, p. Karel Š e b a

Co říci závěrem?

III. mezinárodní konference chovatelů masného skotu – ŠLUKNOV 2012 skončila. I tento ročník ukázal, jak je dobré, takovéto setkání organizovat, přenášet zkušenosti z domova a z ciziny, přiblížit zemědělství i široké veřejnosti a spojit konferenci s ochutnávkou regionálních potravin i potravinářských výrobků Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče – vítězných výrobků roku 2012. Mezinárodní konference masného skotu ve Šluknově v okrese Děčín má velký ohlas a je jednou z největších akcí v Ústeckém kraji v zemědělské prvovýrobě. Zorganizování této akce však není samozřejmé a jednoduché, vyžaduje velké množství práce a úsilí všech organizátorů, především Okresní agrární komory Děčín a Ústí nad Labem a Odbytovému družstvu Chovatel Děčín. Proto jim patří velké poděkování a ocenění jejich práce. 

V Mostě, dne 28.9.2012 

Ludmila Holadová – KIS ÚK, OAK Most 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info