Pivo z Plzně je dražší, hlavně lahvové

Pivo z Plzeňského Prazdroje je ode dneška dražší. Ceny vzrostly u vybraných značek napříč celým portfoliem společnosti, a to v průměru o tři procenta. Zdražování se nejvíce dotklo lahvového piva. Hlavním důvodem jsou rostoucí ceny pivovarských surovin.

"Klesá nám konzumace čepovaného piva v restauracích, proto chceme podpořit pohostinství, které zaměstnává řadu lidí a přispívá tak rozvoji celé české ekonomiky. Úprava se tedy dotkne především lahvového piva, u kterého byla cena v posledních několika letech měněna jenom mírně," vysvětluje za Plzeňský Prazdroj Jiří Mareček.

Úroda chmele je letos v Česku velmi slabá. Nedařilo se přitom ani sladovnickému ječmenu. "Když mělo pršet, bylo sucho. Když mělo být sucho, tak pršelo. Takže letos byla velice špatná úroda chmele. U některých odrůd jsou až 50procentní propady na objemu," říká odborník na český pivní trh, sládek Josef Krýsl z Plzně.  

Další největší pivovary, které působí na českém trhu, se zdražením zatím váhají. Budějovický Budvar čeká na to, jak se zvýší ceny energií a vstupních surovin pro příští rok. "V tuhle chvíli nemůžeme říci, zda a kdy zdražíme, bude to záležet na zdražení vstupu, surovin, energií a dalších nákladů pro příští rok," podotkl zástupce jihočeského pivovaru Petr Samec.   

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info