Česká zvěřina jde na odbyt. Zájem je doma i v zahraničí

Výrazně vyšší zájem o zvěřinu v Česku i v cizině registruje už třetí rok firma Zvěřina Berbera z Tachovské Huti na Chebsku, která je největším zpracovatel zvěřiny v ČR s třetinovým podílem na trhu. Firma v roce 2008 vykoupila 190 tun masa, loni 390 a letos očekává minimálně 450 tun.

Společnost před pěti lety vyvezla 80 procent výroby, letos 60 procent, ale při téměř 2,5násobně vyšším výkupu. „V Česku jsme získali velmi spolehlivé zákazníky,“ řekl jednatel firmy Aleš Rosol.

Berbera exportuje do Německa, Švýcarska, Nizozemska a Irska. Zájem je tam hlavně o dražší produkty, zejména o speciálně upravené kýty a hřbety, základem českého trhu je levnější gulášovina. „Kvalita výrobků je více než srovnatelná se západními zeměmi, ale musí být za východoevropské ceny, tedy o deset až 15 procent levnější,“ uvedl Rosol.

V tuzemsku je poptávka po mraženém masu, zatímco v zahraničí od září do Vánoc téměř výhradně po chlazeném. Firma prodává jen do velkoskladů. V tuzemsku má 75 dodavatelů. Asi 60 procent tvoří maso jelení, zbytek kančí a srnčí.

Růst odbytu je podle Rosola dán také mediálním obrazem zvěřiny jako zdravé potraviny, zvyšující se kupní silou i snahou velkoobchodů a restaurací nabídnout něco víc než knedlo-zelo.

Ryze česká rodinná firma loni kompletně zrekonstruovala výrobu a balení za čtyři miliony korun. Bývalý exportní závod Interlovu koupila Berbera v aukci roce 2008 od Českomoravské myslivecké jednoty. Zaměstnává 20 lidí, další v lovné sezoně od května do ledna. Letos plánuje obrat 50 milionů, v roce 2008 činil 30 milionů korun.

Jednotky procent tržeb tvoří chov drůbeže, tedy bažantů, křepelek a brojlerů. „Chceme stát na více nohou pro případ, že by na trhu zvěřiny došlo ke krizi jako v roce 2009, kdy ceny o třetinu klesly,“ řekl Rosol. Mírnou krizi čeká i příští rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info