Brambory na uskladnění nechte napřed „vydýchat“, vydrží pak déle

Pro uskladnění budete potřebovat tmavou místnost s teplotou kolem pěti stupňů Celsia. Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout šedesát  centimetrů.

Ještě než brambory uložíte, vyplatí se vám nechat je tak dva týdny "vydýchat"  v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17 °C. Hlízy tak  sníží svou vnitřní vlhkost a utvoří pevnější slupku, která při skladování účinně zamezí možným skladovým chorobám.

Rozhodně neuskladňujte napytlované brambory sklízené za deště, za pár týdnů byste je kvůli hnilobám všechny vyhodili. Také se vyhněte igelitovým obalům a dlouhodobě neskladujte brambory ani v jutových  pytlích. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky-přepravky, v nich by  brambory neměly ležet ve větší vrstvě, než je 60 cm, aby i vespod uložené hlízy  mohly dýchat.

Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách kolem 4–5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C. V teplejším prostředí začnou rychle klíčit, případně začnou  ztrácet vlhkost a hnít. Naopak při teplotě nižší než 3 °C budou namrzat a chutí  sládnout. Vlhkost prostředí by měla být mezi 85 až 95 procenty.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep.  Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat, čímž se v nich vytvoří solanin, který  způsobuje zažívací potíže. Můžete je skladovat i v ledničce (v prostoru s  teplotou vyšší než čtyři stupně), ale málokomu se větší množství brambor do  chladničky vejde. Možností je i dobře izolovaná bedna (zateplená polystyrenem),  umístěná na balkoně. Necháte-li je doma v temné komoře, raději byste je měli brzy zkonzumovat.

Jak dlouhou dobu uskladněné brambory vydrží, záleží na kvalitě uskladnění i odrůdě, obvykle je to pět až osm  měsíců.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info