Dřevozpracující průmysl v ohrožení

Nestává se často, aby se odboráři a podnikatelé spojovali proti vládě ve společném boji za záchranu svého odvětví. Právě to se dnes děje v dřevozpracujícím průmyslu. Po nástupu vlády Petra Nečase rozvinuly Lesy ČR podnikání založené na přiškrcení podniků dřevozpracujícího průmyslu.

Zřejmě to ale přehnaly. Lesům ČR v minulém roce vyskočil zisk na neuvěřitelných 5,3 miliardy korun. Dřevozpracující průmysl vykázal ztrátu asi 400 milionů Kč. Hrozí likvidace podniků kromě pěti, šesti obrů, kteří sice zpracovávají asi polovinu dřevní hmoty, ale zaměstnávají jen 13 procent pracovníků dřevozpracujícího průmyslu. Pak lze čekat zhroucení cen dřeva a ovládnutí segmentu ekonomiky cizinci.

Skutečná koncepce stále chybí

Nečasův kabinet se bojí koncepce jako čert kříže. Je mu lhostejné zásadní zvýhodnění zahraniční konkurence (např. v Rakousku nemusí platit dopravní náklady, v pohraničí vyrostly velké nové kapacity dřevozpracujícího průmyslu s přibližně 43 % dotací z EU a tím i s odpisy nižšími o 43 %) i převažující nízká přidaná hodnota u nás, bankroty firem a růst nezaměstnanosti na venkově.

Jen přímé ztráty na výběru daní a vícenáklady (podpory v nezaměstnanosti) se odhadují ve výši 1,5 mld. Kč za rok. Firmy jsou tlačeny do švarcsystému (držet stálé kvalifikované pracovníky je značné nejistotě ekonomicky neúnosné, roli hraje i zrušení smluvní volnosti ze strany Lesů ČR), stromy může kácet dnes na základě registrace každý.

Inspekce bezpečnosti práce přitom zjišťuje, že každá druhá osoba samostatně výdělečně činná v oboru nezná základní postupy bezpečné práce v lese. Úrazů přibývá. Dlouhodobě je dřevařství relativně nejnebezpečnějším pracovním oborem. Poctivé firmy prohrávají s firmami, které neplatí daně. Analogie s poctivými výrobci alkoholu je na místě. Výsměchem zdravému rozumu je tzv. dřevěná kniha, kterou vzala vláda na vědomí.

Poučme se u sousedů

Bývalý generální ředitel Lesů ČR, dnes místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Oliva viní stát z neodpovědného chování vůči lesům i dřevozpracujícímu průmyslu.

Trpí Lesům ČR používání indexace cen dřeva, s jejíž pomocí jako dominující dodavatel dřevní hmoty mohou ceny dál a dál zvyšovat, a vnucování vyděračských smluv dřevařským firmám. Je významným činitelem vládní koalice. Neberou ho ale vážně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ignoruje nejen oprávněné stížnosti, ale i rozsudky soudů ČR.

Poučit bychom se mohli u sousedů. I když v Polsku a na Slovensku mají vyšší podíl státních lesů než v ČR, podobné problémy se svými vlajkovými lesními podniky nemají. Tamní vlády si váží lesů i dřevozpracujícího průmyslu v rámci politik rozvoje venkova. Problémy mají jen s drobnými vlastníky lesů, kteří na nich v mnoha případech nejsou s to efektivně hospodařit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info