Jen na prodej piva nebude třeba koncese

Zvažované zavedení koncesí na prodej alkoholu by se mělo vztahovat kromě lihovin i na víno. Pivo by mělo mít výjimku. Řekl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Uchazeči o licenci by podle návrhu svazu měli splňovat několik podmínek, mimo jiné by měli být plátci DPH a mít registrační pokladnu.

Na návrhu licencovaného prodeje alkoholu nyní pracují ministerstva financí, průmyslu a obchodu a zemědělství. Podle nedávného vyjádření premiéra Petra Nečase by při splnění zákonných podmínek byl na koncesi nárok. Stanovení přesně stanovených kritérií by tak podle něj zamezilo vzniku korupčního prostředí, ve kterém by úředník mohl říkat, komu koncesi dát a komu ne.

"Pokud by se koncese zaváděla, pak všichni, kdo dosud prodávají lihoviny na základě oprávnění k provozování živnosti volné, tak v hostinských provozovnách na základě živnosti řemeslné, popřípadě i při prodeji v dopravních prostředcích, by museli požádat o koncesi a splnit zákonem požadované podmínky. Podmínky příslušné koncese dosud stanoveny nebyly," řekl náměstek ministra průmyslu Jiří Jirka.

Registrační pokladny budou podmínkou

Obchodníci, kteří by licenci na prodej alkoholu chtěli získat, by měli podle Juračky splnit řadu podmínek, mimo jiné vést podvojné účetnictví a mít registrační pokladny. "Registrační pokladna silně omezí dopad černého obchodu s tvrdým alkoholem, ukazují to zkušenosti ze Slovenska," zdůraznil Juračka.

"Určitě mezi podmínky patří bezúhonnost a bezdlužnost ve vztahu k státu. Kvalifikační předpoklady je třeba dále diskutovat," dodal náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Někteří obchodníci zavádění koncesí na prodej alkoholu považují za nadbytečné. "Nicméně chápeme, že pravidla musejí být jednotná a platit pro všechny. Bude-li tedy stanoveno, že koncesi potřebujeme, určitě o ni budeme usilovat," uvedla mluvčí supermarketů Billa Gabriela Bechynská.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info