Souhrn událostí uplynulého dne – 3.10.2012

Komerční pěstování Bt plodin v ČR

Rok 2012 přinesl v České republice výrazný pokles ploch osetých GM kukuřicí (na 3050 ha). Od roku 2009 klesá i počet polních pokusů s GM rostlinami v celé Evropě. Argentina je na rozdíl od Evropy transgenním plodinám otevřená. V loňském roce povolila novou varietu geneticky modifikované kukuřice resistentní vůči hmyzu a herbicidům, produktu švýcarské firmy Syngenta.

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o drahém vepřovém mase

Jan Veleba: Příští rok hrozí světová potravinářská krize! Sucho a zase sucho. Takový rok letos zažívají zemědělci na jihu Moravy. Právě kvůli suchému počasí mají zhruba o pětinu nižší výnosy než loni, kdy byla naopak sklizeň nadprůměrná. Například ve Zlínském kraji jsou letošní výnosy až o polovinu nižší než v loňském roce.

Díky teplu z exkrementů či odpadu obyvatelé českých obcí výrazně ušetří

Teplo z bioplynových stanic pomáhá rozvoji obcí i peněženkám místních občanů. Bioplynky využívají k výrobě elektřiny a tepla exkrementy hospodářských zvířat a energetické plodiny, někdy i bioodpad z domácností nebo obchodů s potravinami. Bioplynky zpracovávají suroviny, s nimiž musí nějak naložit každé hospodářství nebo obec.

Zemědělci chtějí jako kompenzaci sucha 750 milionů

Zemědělci chtějí jako kompenzaci ztrát v důsledku letošního sucha, které zasáhlo především jihomoravské pěstitele, od státu minimálně 750 milionů korun. Novinářům to dnes řekl předseda jihomoravské regionální Agrární komory Václav Hlaváček.

Ministerstvo životního prostředí předložilo vládě návrh nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv

Nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv je prováděcím předpisem k zákonu o ochraně ovzduší. V současné době Evropská komise zvažuje zpřísnění kritérií udržitelnosti biopaliv. To by mělo vést ke snížení využívání biopaliv, která jsou vyrobena z potravinářské biomasy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info