Světové ceny potravin podle FAO zůstanou na vysoké úrovni

Světové ceny potravin v září stouply a pravděpodobně zůstanou i nadále na vysoké úrovni. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index potravin FAO se minulý měsíc zvýšil na 216 bodů ze srpnových 213 bodů.

"Je vysoce nepravděpodobné, že v brzké době uvidíme normalizaci cen," řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Vrtkavost cen nezmizí, v příštích měsících by se dokonce mohla zvýšit," dodal.

FAO nedávno varovala, že existuje nebezpečí vzniku nové potravinové krize, pokud začnou země omezovat export. Šéf FAO José Graziano da Silva koncem srpna upozornil, že současnou situaci sice zatím nelze označit za potravinovou krizi, v příštím roce by však mohlo být krizové úrovně dosaženo, pokud bude sklizeň na jižní polokouli neuspokojivá.

Ceny potravinových komodit letos výrazně rostou třetí rok z posledních čtyř let. Nejhorší sucha v USA za více než půlstoletí spolu s neúrodou v Rusku vyvolávají obavy z opakování hladových nepokojů v rozvojových zemích z roku 2008.

Autor:  ČTK www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info