Ministerstvo zemědělství upozornilo na nebezpečné potraviny v českých obchodech

Hned na několik nebezpečných či falšovaných potravin upozornilo v pátek ministerstvo zemědělství na svém oficiálním webu Potraviny na pranýři. V prodeji se například objevily sušené meruňky původem z Turecka, které obsahovaly živé škůdce.

Na webu, který provozuje ministerstvo spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), se objevila upozornění i na výrobky velkých potravinových řetězců. Jako nebezpečné web označil výrobek "Meruňky sušené ovoce jednodruhové" o váze 100 gramů, které byly prodávány v Kauflandu v Jičíně.

"Na vnitřní ploše sáčku byli zjištění drobní živí škůdci. Výrobek vykazoval zápach po kvašení," stojí v upozornění na balení meruněk, které mají na obale označení výrobce IBK TRADE. Vadná byla balení s datem minimální spotřeby 29. a 30. dubna 2013.

Další nebezpečný výrobek inspektoři objevili v prodejně Jednota v Hradci Králové v ulici Bratří Štefanů. Jednalo se o piškoty polévané ovocným želé - višeň o váze 140 gramů a minimální trvanlivostí do 31. ledna 2013, které distribuuje společnost Frape Foods.

"Na povrchu potraviny se vyskytovala plíseň. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," uvádí web.

Potraviny na pranýři také upozornily na sterilizované okurky od společnosti Seliko o váze 680 gramů původem ve Vietnamu. Ty byly nabízeny v prodejně Korrekt ve Vrchlabí.

"Konzistence plodů okurek byla v horní polovině obsahu sklenice měkká, rozbředlá, plody se po napíchnutí na vidličku rozpadaly. Na vnitřní straně víčka se vyskytovala rez. Chuť výrobku byla netypická pro daný typ potraviny," stojí v poznámce u výrobku.

Na webu se objevila upozornění také na další nejakostní a falšované potraviny. Například Lubawa Džem broskvový 280 gramů prodávaný v prodejně Billa v Hořicích neobsahoval deklarované množství ovoce. Kremžská hořčice Delipo 400g od společnosti SENF prodávaná v Penny Marketu v Praze Modřanech zase neobsahovala množství cukru, jak jej stanoví příslušná vyhláška.

Miroslav Kynčl

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info