Ministr Petr Bendl a eurokomisařka Maria Damanaki se shodli na maximální podpoře akvakultury v budoucím programovacím období 2014 - 2020

O podpoře sladkovodní akvakultury v novém programovacím období jednali ministr zemědělství Petr Bendl a evropská komisařka zodpovědná za námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki. Eurokomisařka na jednání prezentovala snahu o maximální podporu akvakultury v období 2014 - 2020 a zároveň zmínila potřebu vstupu nových subjektů (začínajících rybářů) do odvětví akvakultury. Ministr Bendl uvítal sdělení komisařky ohledně spuštění proplácení plateb z Evropského rybářského fondu, které bylo pozastaveno na jaře tohoto roku kvůli pochybnostem o nastavení řídicích a kontrolních systémů.

Jedním z hlavních témat jednání byla zásadní potřeba České republiky podpořit i v novém programovacím období 2014 – 2020 transfer technologií zaměřených na moderní recirkulační systémy k chovu ryb, které umožňují vysokou, dlouhodobě udržitelnou produkci při nízké spotřebě vody a minimálním zatížení životního prostředí. Dalším tématem byla významná úloha produktivních investic v konkurenceschopnosti odvětví akvakultury. Protože pouze vyvážená podpora těchto potřeb a podpory nových a stávajících podniků akvakultury povede k pozitivnímu vývoji v tomto odvětví. Zároveň je nutné zajistit intenzivní propagaci produkce sladkovodní akvakultury a její kvality v návaznosti na původ potravin.

Novinky a inovace jsou motorem ženoucím akvakulturu k vyšší, kvalitnější a efektivnější produkci šetrnější k životnímu prostředí. „Myslím si, že je nutné vyvážit důraz na ochranu životního prostředí s produktivní stránkou sladkovodní akvakultury, kdy již nyní podniky hospodaří vysoce ekologicky,“dodal Petr Bendl.

Podle Marie Damanaki reforma Společné rybářské politiky Evropské unie zdůrazňuje roli akvakultury jako významného producenta zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele Evropské unie. Jedním z hlavních cílů reformy Společné rybářské politiky je podpora environmentálně, ekonomicky a sociálně udržitelného rozvoje akvakultury, a tím i přispění k zaměstnanosti na venkově a rozvoji konkurenceschopnosti tohoto odvětví. Proto bude v novém programovacím období na rozvoj akvakultury kladen velký důraz.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info