Zisk zemědělství loni vzrostl více než dvojnásobně na 17,1 mld Kč

Zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl více než dvojnásobně ze 7,6 miliardy na 17,1 miliardy Kč, vyplývá z upřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Revidovaný zisk je zhruba o 700 milionů vyšší než předběžný výsledek zveřejněný koncem února. Už podle únorových údajů šlo o rekordní výsledek. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Zatím nejvyššího zisku (10,1 miliardy korun) obor dosáhl v roce 2008.

Hodnota produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách se proti roku 2010 zvýšila takřka o 16 procent na 118,9 miliardy Kč. Rostlinná produkce vzrostla o více než 23 procent, živočišná produkce naopak klesla o 6,2 procenta. Značný nárůst rostlinné produkce byl výsledkem vysoké sklizně i nárůstu výkupních cen.

Loni tak pokračoval několikaletý růst podílu rostlinné výroby na celkové produkci, když přesáhl 59 procent, zatímco v roce 2010 činil 55,5 procenta. U živočišné produkce naopak podíl klesl ze 39,9 procenta na 36,5 procenta.

Nejvýznamněji, takřka 47 procenty, se na rostlinné produkci podílely obiloviny. Následovaly technické plodiny se čtvrtinovým podílem. Nejdůležitějšími složkami živočišné výroby byla produkce mléka se 49procentním podílem a chov jatečných prasat s 20 procenty.

Zemědělci v Česku loni sklidili 8,285 milionu tun obilí, což bylo o 20,5 procenta meziročně více. Více než o čtvrtinu loni vzrostla úroda cukrovky. Brambor zemědělci sklidili více takřka o čtvrtinu, mírně meziročně vyšší byla také úroda olejnin. Výrazně méně než v roce 2010 se naopak urodilo ovoce a chmele.

Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 6,2 procenta na 505.397 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 2,3 procenta na 2,304 miliardy litrů.

Snižující se živočišná výroba je v posledních letech jedním z hlavních problémů českého zemědělství. Stavy prasat v Česku od loňska klesly o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921. Snižovaly se také počty drůbeže, zejména slepic. Méně drůbeže se v Česku chovalo naposledy koncem 60. let minulého století a slepic je nyní v Česku nejméně. Od loňska naopak přibylo skotu, ovcí, koz a koní.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info