Infekční anémie koní se šíří?

Kromě toho, že infekční anémii koní (nakažlivou chudokrevnost koní) šíří savý hmyz, je možné, aby se nakazili jedinci například transfuzí. Takovéto případy byly zaznamenány v Německu v souvislosti s dovozem nemocných koní z Rumunska.

O riziku jsme před časem chovatele informovali, zejména pokud by šlo o nelegální dovozy. Žádný takový případ v ČR nebyl zjištěn.

Ovšem nebezpečí přichází z nečekané strany. Na jednání veterinárních odborníků členských zemí v Bruselu zazněly v posledních měsících dvě významné informace:

V září Německo informovalo o případech infekční anémie koní (Severní Porýní–Vesfálsko 4x, Porýní–Falcko 3x) po podávání infikované plazmy koním na jedné veterinární klinice. Případy byly zjištěny v polovině měsíce srpna. Dosud bylo identifikováno 19 příjemců plazmy. Kůň, od něhož byla plazma odebrána, uhynul dne 29. 6. 2012. Všech 19 nakažených koní bylo utraceno. Stanovena kontrolní omezení pro koně, kteří byli v kontaktu s rizikem (potencionálně až 2000 kusů zvířat). Dále byly došetřeny všechny kontakty s kontaminovanými zvířaty.

A v říjnu Německo doplnilo předchozí informaci s tím, že bylo potvrzeno dalších 10 pozitivních případů. Definovány tři kategorie podezřelých zvířat: příjemci plazmy; zvířata, která byla v kontaktu s těmito koňmi v ochranném pásmu; zvířata, která byla v dočasném kontaktu s koňmi vykazujícími klinické příznaky. Německo zaslalo informaci o podezřelých koních, kteří směřovali do jiných členských zemí. Jde o Belgii, Francii. Irsko, Itálii, Lucembursko, Nizozemí, Švédsko, ale i o ČR, kam směřoval jeden kůň. Tuto skutečnost prověřuje místně příslušná krajská veterinární správa, to znamená, že byl kůň umístěn do karantény, odebrány vzorky krve a až po výsledcích laboratorního vyšetření budou přijaty odpovídající kroky.

Z uvedeného lze vyvodit zásadní varování pro chovatele: Požadovat při nákupu koní, popřípadě při přesunech, předložení výsledků laboratorních vyšetření, v tomto případě zejména na infekční anémii koní.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info