Sklizeň chmele v roce 2012

Odhad sklizně chmele v Německu v roce 2012.

Stavy ve všech německých oblastech pěstování chmele jsou zdravé a dá se očekávat dobrá kvalita i u jejich vnějšího vzhledu. Obsah alfa-hořkých kyselin se pohybuje minimálně na pětiletém průměru posledních sklizní.

Plochy osázené chmelem v Německu se snížily z 18 228 ha o 1124 Ha na současných 17 124 ha. Z těchto 17 124 ha je zaujímá zhruba 600 ha nových ploch. Plně aromatické odrůdy v největších osázených plochách Hallertau jsou největší měrou zastoupené Perle a Halertauer Tradition následovaná Hallertauer (Mittelführer), Hersbrucker, Spalte Select a odrůdou Saphir. Všechny ostatní aromatické odrůdy nemají z hlediska trhu žádný větší význam.

V případě Hochalpas se ukazuje jako významná odrůda Hallertauer Magnum, která zaujímá největší osázenou plochu, následovaná odrůdou Herkules. Odrůda Taurus, jak tomu již také bylo i v předcházejícím roce, ztrácí i nadále svoji plochu. S velkým odstupem za výše uvedenými odrůdami se řadí hořké odrůdy Northern Brewer s 190 ha a Nugget s 179 ha. Všechny ostatní neuvedené odrůdy nemají z hlediska trhu žádný význam.

Jemná odrůda rostliny Hoffnung, která patří k novým aromatickým odrůdám chmele z Hüllu s osázenou plochou celkově téměř 40 ha. Významnou poptávkou se v Evropě stále těší exotické odrůdy chmele zejména z USA, ale také ze Spojeného království a z Nového Zélandu.

Hopfenernteschätzung 2012

BRAUWELT, 2012, 152, č. 36, s. 1037

Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info