Průvodce zemědělstvím

České zemědělství očima těch, kteří u toho byli – je název knížky bývalého ministra zemědělství a prvního místopředsedy vlády České republiky Ing. Miroslava Tomana, v současné době prezidenta společnosti Agrotrade, a. s. Spolu s ním se na vzniku knihy o vývoji českého poválečného zemědělství až do dnešních dnů podíleli jako spoluautoři Ing. Stanislav Codl a Ing. Petr Tuček.

Zatímco Miroslav Toman je průvodcem uplynulým šedesátiletím českého zemědělství, dalších dvanáct osobností ze svých zkušeností svěřuje čtenáři jedinečné zážitky z dění v tomto resortu. Nechybí ani dva prezidenti Agrární komory České republiky, současný Jan Veleba a jeho předchůdce Václav Hlaváček, který přesně definuje zcestnou porevoluční politiku českého státu Pavla Bratinky a Michala Žantovského: „Dovezeme si potraviny za peníze daňových poplatníků zemí Evropské unie.“ Zemědělství se propadá a dostává další ránu v podobě asociačních dohod. A Jan Veleba to upřesňuje v číslech, kdy nejkřiklavějším případem je vepřové maso, které se pro krytí spotřeby z poloviny musí už dovézt.

Zajímavé je svědectví Václava Klejcha, dosavadního předsedy Zemědělského družstva Dolní Újezd, který svou zpověď končí přáním, aby o úspěšném zemědělském podnikání rozhodovala šikovnost lidí a počasí a ne Brusel, nekompetentní politici nebo nekompetentní dotační politika.

 

 

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info