Výroba a spotřeba potravin ve světle krize

Česká ekonomika je opět v recesi. Znamená to, že již několik čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP – základní ukazatel stavu a vývoje ekonomiky) klesá.

V etapě krize je naše ekonomika již čtyři roky. Projevuje se to nejenom v jednotlivých odvětvích ekonomiky, ale i trvale vysokou nezaměstnaností a stagnací a poklesem nominálních a reálných mezd sociálně slabší většiny obyvatelstva. Klesá spotřeba domácností a tedy i životní úroveň.

Žijeme si jako prasata v žitě?

Za této situace je nepochopitelnou arogancí tvrzení předsedy vlády, že si žijeme nejlépe v historii, nebo ministra Kalouska, že si žijeme jako prasata v žitě. I tak jsme prý na tom daleko lépe, než v dobách komunismu, kdy byla ekonomika devastovaná, zaostávala za světem, spotřeba byla nízká, obchody zely prázdnotou. Je to skutečně tak? Má pravdu vláda, která nemá žádný protikrizový program?

Problém dneška je komplexní

Můžeme si to ilustrovat na příkladě výroby, obchodu a spotřeby potravin a v této souvislosti odvětví zemědělství. Zemědělská výroba vzrostla za 40 let socialismu (proti roku 1937) o 66 procent. Ve všech základních potravinách bylo Československo soběstačné.

Za dvacet let kapitalistického vývoje klesla živočišná výroba v ČR o polovinu a rostlinná o více než dvacet procent. Počet pracovníků se snížil z asi 570 tisíc na přibližně 130 tisíc osob. Většina soběstačnosti je vzpomínkou na minulost. Ukazují to i údaje Ústavu zemědělské ekonomiky.

Jak je vidět, podstatná část základních potravin se musí dovážet. Podíl dovozu má nadále stoupající tendenci. Je to důsledek nerovnoprávných podmínek ve srovnání se západními zeměmi Evropské unie, celé zemědělské politiky EU.

V důsledku přechodu na kapitalistický hospodářský systém i kolonialistickou politikou západních zemí EU byla zlikvidována ekonomická soběstačnost ČR v řadě základních potravin, výrazně se snížila úroveň zemědělské výroby a vznikla nezaměstnanost v zemědělství ve výši cca 400 tisíc osob.

Spotřeba potravin jde dolů

Na celkové snížení zemědělské výroby má u nás za posledních dvacet let vliv nejenom zvýšení dovozu a tedy i snížení soběstačnosti, ale i celkové snížení spotřeby řady potravin na jednoho obyvatele. Dokazují to poslední údaje Českého statistického úřadu.

Uvedené ukazatele o vývoji výroby a spotřeby některých základních potravin naznačují i cesty obnovy růstu ekonomiky, zaměstnanosti a životní úrovně v této oblasti.

Především je nutno zastavit likvidaci zemědělské výroby u nás politikou Evropské unie. Podpořit domácí výrobu a omezit dovoz nekvalitních potravin ze zahraničí a těch, které v dostatečném množství i kvalitně můžeme vyrobit u nás. Výrobou a spotřebou podpoříme růst HDP České republiky, zaměstnanosti i životní úrovně. Navíc jde o záchranu přírody a života na venkově.

Václav VĚRTELÁŘ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info