Na jídlo pro chudé získá Česko skoro nejméně z EU. Program kritizuje

Česko získá příští rok z unijního programu rozdávání potravin nejpotřebnějším  183 869 eur, v přepočtu 4,6 milionu korun. To je druhá nejnižší suma, jaká z  balíku půl miliardy eur bude mezi celkem 19 z 27 zemí EU rozdělena. Méně než na ČR připadá už jen na Lucembursko, a to 171 704 eur.Například do Itálie zamíří z programu více než 98 milionů eur, do Španělska  takřka 86 milionů eur a do Polska zhruba 77 milionů eur.

Česko v minulosti program kritizovalo a patřilo mezi země, které odmítaly  navýšení rozdělované sumy na 500 milionů eur na rok. Kdyby nakonec z blokační  menšiny neodešlo Německo, pak by se program zřejmě zredukoval na zhruba 113,5  milionu eur.

V Česku jsou  chudí jen bezdomovci

ČR tehdy argumentovala hlavně tím, že sociální pilíř, kam spadá i pomoc  nejpotřebnějším, by si každá země měla držet sama. Česko rovněž upozornilo, že v  každé zemi je různě nastaveno to, kdo je považován za chudého. Zatímco v ČR se  to v tomto případě v podstatě vztahuje jen na bezdomovce, v jiných státech je to  výrazně odlišné.

Celkem program využívá kolem 18 milionů nejchudších lidí v EU. Program funguje od konce 80. let. Rozdělované potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při nichž jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny.

Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je třeba na  trzích potraviny dokupovat.

Autoři: iDNES.cz, ČTK

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info