Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14. 10.2012

Sklizeň je o pětinu nižší než loni

Zemědělci letos sklidili mnohem méně brambor, cukrovky i okopanin, než v loňském roce. U obilovin hlásí až pětinový pokles na 6,5 milionu tun. Podle údajů Českého statistického úřadu tak půjde zřejmě o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let. Na výrazném snížení produkce se nejvýznamněji podílí pšenice a kukuřice na zrno.

Třeboň hlásí dobrý rok, kapři na Vánoce ale podraží

Letošní rok byl pro rybáře dobrý. Produkce ryb bude podle odhadů průměrná, nebo mírně nadprůměrná. Vánoční kapři ale nejspíš mírně podraží. Výlov kaprů na jihu Čech právě začíná. Podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůdy Letos stouply ceny krmných obilovin a cena vánočních kaprů tak zřejmě poroste.

Farem poskytujících ubytování v ČR přibývá, je jich přes 600

Česku přibývá farem, které poskytují turistům ubytování a s ním spojené služby. Podle odhadů analytické společnosti Mag Consulting je v tuzemsku nabízí přes 600 zemědělských subjektů, ročně se v nich v rámci agroturistiky ubytuje 40.000 až 50.000 hostů. Ve srovnání s alpskými zeměmi, kde má tato forma turistiky dlouholetou tradici, však Česko stále zaostává. Většímu rozvoji tohoto druhu turistiky brání také záliba Čechů v chataření.

Lesy ČR odstoupily od smluv na lesnické zakázky s LESS FOREST

Lesy ČR odstoupily od mluv s LESS & FOREST s.r.o., (dále jen LESS FOREST) a to na všech 32 smluvních územních jednotkách s komplexní zakázkou na provádění těžebních a pěstebních činností s prodejem dříví „při pni“ (dále jen Smlouva). Po zvážení aktuální situace včetně možných dopadů na hospodářské zájmy a povinnosti státního podniku přistoupily Lesy ČR k ukončení smluv s LESS FOREST z důvodu jeho trvajícího úpadku.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info