Třetina sklizených jablek v Ústeckém kraji skončí v moštárnách

Úroda jablek v Ústeckém kraji bude letos průměrná. Pěstitelé odhadují, že třetina sklizně skončí kvůli špatné kvalitě v moštárnách. Ty na severu Čech mají oproti loňsku, kdy ovocnáři zažili výjimečně špatný rok, velmi napilno. Popularita moštu rok od roku roste, proto zemědělci investují do pořízení vlastních moštáren. ČTK to řekl předseda Unie ovocnářů severočeského regionu Milan Hanč.

V porovnání se zbytkem republiky může být sklizeň jablek podle Hanče v Ústeckém kraji mírně nadprůměrná, při pohledu na uplynulých deset let bude však průměrná. Přesná čísla budou podle tajemníka unie Petra Škuty zhruba za měsíc.

Podobně jako v ostatních regionech vliv na úrodu měly na severu Čech květnové mrazy. "Minimálně třetina ze sklizených jablek se bude moštovat," odhadl Hanč. Podle Škuty šly tentokrát mrazy v pásech, proto se může stát, že jeden pěstitel má dobrou úrodu a jeho soused nemá nic.

Pěstitelé, kteří sklízí plody s horší kvalitou, však nemusí zoufat. Popularita vylisované šťávy z jablek mezi laickou i odbornou veřejností roste. Mošt se přitom díky možnostem konzervace už nemusí vypít v krátké době po výrobě, ale vydrží i dva roky.

Moštárna a palírna v České Kamenici odbavuje desítky zájemců denně. Čekat i dvě hodiny nyní musí lidé s jablky před moštárnou v Dolních Zálezlech na Ústecku. Za zpracování kilogramu jablek na mošt se platí dvě až pět korun. Protože moštárny v Česku by nezvládly vše zpracovat, většinu jablek musí podle Hanče vozit pěstitelé do Německa. "To je jeden z důvodů, proč je ekonomicky zajímavé postavit si vlastní moštárnu," uvedl předseda. "Sice je to finančně náročná investice, ale nakonec výhodnější než prodej jablek může být prodej moštu," vysvětlil Hanč.

Šťávu lze koupit na farmářských trzích, v obchodech nebo právě přímo u pěstitelů. "Prodáváme balení po třech a pěti litrech. Za pět litrů jablečného moštu lidé zaplatí 130 až 170 korun, ceny jsou stejné jako loni a zákazník má záruku, že šťáva je z českých jablek," uvedl Škuta. Na trhu se za litr moštu platí v průměru 40 korun, ale i 140 korun, tolik stojí lahev šumivého moštu z Francie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info