Farmy na Vysočině lákají turisty na koně, osly, jeleny i lamy

Na Vysočině nabízí řada farem vyjížďky na koních. Kvůli zpestření turistické nabídky někde chovají i další druhy zvířat, jako jsou poníci, osli, jeleni a lamy. Zájem o agroturistiku se i díky tomu pomalu zlepšuje. K podpoře jezdecké turistiky na Vysočině přispělo také loňské vyznačení sítě koňských stezek, po nichž občas připutují i jezdci z Rakouska. Podle oslovených provozovatelů rančů to ale nestačí. Důležitá je propagace, shodli se.

„Člověk se o to musí starat. Klienti sami nepřijdou, musíte je oslovit," řekla Veronika Kovářová z Hospodářského dvora Bohuslavice na Jihlavsku. Dvůr propaguje vyjížďky na koních i mezi turisty přijíždějícími do nedaleké Telče. Podle Kovářové je agroturistika zaměřená na jezdectví zároveň hobby a nese i velkou odpovědnost kvůli riziku pádu. „Je to náročné na odbornou znalost zaměstnanců u koní," uvedla.

V bohuslavickém dvoře se zlepšují služby. Z bývalých stájí vznikla restaurace a penzion s 58 lůžky. K pěstitelské pálenici letos přibyl lihovar. Dvůr tak bude moci nabízet hostům vlastní ovocné pálenky. Ve stájích je místo pro 40 koní, z nichž se pro agroturistiku včetně poníků používá 16. Na statku chovají také malé plemeno oslů. Brzy k nim přibudou větší osli. „Uspokojíme zákazníky od nejmenších po dospělé," shrnula Kovářová. Výčet zajímavostí tím nekončí. Třeba v nedaleké oboře žijí jeleni.

Asi polovinu klientely dvora tvoří děti a lidé z okolí. Další hosté se v Bohuslavicích zastavují náhodou. Ve dvoře se konají i firemní akce a oslavy. Kolem dvora vedou i koňské stezky. „Občas se tu jezdci objevují, ale je to ještě na začátku," řekla Kovářová. Jednou dvakrát do roka přijedou Rakušané. „Zrovna teď na konci října přijede deset koní, rakouští jezdci. Budou u nás spát dva dny a potom pokračují do jižních Čech," řekla.

864 kilometrů hipotras

Na Vysočině nechal kraj s podporou EU do loňského podzimu vyznačit 864 kilometrů dlouhou síť hipotras. V jejich sousedství je asi 150 rančů a koňských stanic.

Do Qranche – Ranče u pramene Dyje v Bezděkově na Jihlavsku po koňské stezce zatím moc jezdců nedoputovalo. Na ranči se konají různé akce zaměřené na koně a kurzy vedené i zahraničními trenéry. Někteří hosté už se pravidelně vracejí, jiní se zastaví náhodou. Na ranči se mohou najíst i ubytovat. Jezdí se tam na amerických kovbojských koních. Jsou menší a vyrovnanější. „Což je výhoda, protože k nám chodí z 80 procent začátečníci," řekla Karla Mendlová z ranče.

Jezdecký klub Blatiny na Žďársku nabízí kromě vyjížděk na koních i podívanou na další druhy zvířat. Turisté uvidí třeba lamy, nutrie, osly a kozy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info