Češi postaví v Rusku prasečí farmy za devět miliard

Historicky největší exportní kontrakt v zemědělském byznysu, který míří do Ruska, budou zajišťovat Češi. Táborská společnost Bauer Technics vyhrála tendr na dodávku obrovského komplexu pro výrobu vepřového masa v ruské republice Chakásie. Hodnota projektu pod státní garancí Ruské federace činí 14,5 miliardy rublů, což v přepočtu vychází na zhruba devět miliard korun.

Češi se prosadili v tvrdé bitvě. O byznys se totiž ucházely špičky v oboru z celého světa. Nakonec se rozhodovalo mezi českou a italskou firmou. „První etapa je za 5,18 miliardy korun. Stavební část dodá společnost PSG,“ sdělil serveru E15.cz šéf Bauer Technics Karel Líkař.

Součástí dodávky jsou jednak komplexní soubory technologií, konstrukcí stájí, stavebních prací, i zaškolení obsluhy a řízení farmy po dobu dvou let. Dokončení projektu je plánováno na prosinec 2014.

Obchod spadá pod projekt, který spustil ruský prezident Vladimir Putin v rámci programu rozvoje Sibiře. Obsahuje dvě komplexní farmy pro chov prasat. Každá z nich čítá kapacitu přes 150 tisíc prasat. Součástí je masokombinát s kapacitou 280 tisíc kusů skotu a 300 tisíc prasat za rok včetně velkokapacitního skladu obilí na sto tisíc tun a výrobny krmných směsí.

Celou transakci bude zajišťovat ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna formou klubového financování exportního odběratelského úvěru. „ČSOB spolupracovala se společností Bauer Technics při financování několika exportních zemědělských projektů do Ruska. Tento obchod však předčí svým objemem všechny doposud realizované“, říká Jiří Komeda z útvaru exportního a strukturovaného financování ČSOB.

Spolupracující bankou je Rosselchozbank, dle aktiv ruská bankovní čtyřka. Pokud jde o pojistné, to zastřeší v rámci státní podpory českého exportu Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

V minulém týdnu proběhlo na Rosselchozbance Moskva jednání za účasti zástupců ČSOB, EGAP a Bauer Technics, kde bylo dohodnuto, že stavět se začne ihned na počátku roku 2013. Tedy poté, co prezident Putin jmenuje nového šéfa dozorčí rady Rosselchozbanky, který musí kontrakt podepsat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info