V Břeclavi obnoví výrobu jeden z nejstarších pivovarů na Moravě

Do Břeclavi se po téměř dvou desítkách let vrátí výroba piva. Firma Zámecký pivovar Břeclav chce uvařit první várku příští rok na jaře. Tamější pivovar Podlužan byl v provozu do roku 1996. Jeho rekonstrukce nyní vyjde na desítky milionů korun. Tradice výroby zlatavého moku v Břeclavi sahá až do přelomu 14. a 15. století.

V roce 1992 Podlužan vystavil rekordních 225 tisíc hektolitrů piva. Třetinu produkce vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. Problémy způsobil i odchod úspěšného sládka do Znojma a vysoké dluhy. Od roku 1996 pivovar chátrá

Rekonstrukce pivovaru si vyžádá desítky milionů korun a bude rozdělena do několika fází. „V první fázi opravíme hlavní budovu pivovaru, v dalším časovém horizontu chceme opravit celý areál a otevřít ho veřejnosti pro různé kulturní akce a exkurze. Součástí by měla být mimo jiné pivovarská restaurace,“ uvedl Jan Svoboda z firmy Zámecký pivovar Břeclav.

Podle něj půjde o lokální pivovar. Společnost předpokládá, že příští rok vystaví pět až deset tisíc hektolitrů piva s možným navýšením v dalších letech. Pivo bude distribuovat v sudech, skleněných lahvích i PET lahvích. Výrobní kapacita rekonstruovaného provozu bude až 30 tisíc hektolitrů ročně.

Investor hodlá vrátit hlavní pivovarské budově novobarokní průčelí, které měla do roku 1992. „Podobně chceme v budoucnu postupovat i u navazujících objektů ležáckých sklepů a spilky,“ uvedl architekt Libor Foukal.

Areál pivovaru stojí poblíž břeclavského zámku. Po uzavření provozu sloužil zejména jako sklady. V bývalé stáčírně piv je nyní textilní výroba. Jiné majitele má správní budova a pivovarská restaurace.

Břeclavský pivovar podle dochovaných zmínek patřil k nejstarším na Moravě. První zápis je z roku 1414, kdy už ale fungoval. Lze předpokládat, že byl založen v druhé polovině 14. století. Novodobý provoz vznikl v roce 1901 a vydržel 95 let.

I přes absenci fungujícího pivovaru má Břeclav od roku 2009 svou Břeclavskou jedenáctku. Vyrábí ji humpolecký Bernard. Po pivu s touto značkou je poptávka. Na Břeclavsku loni vznikl nový pivovar v Mikulově. Jmenuje se Mamut. Loni vyrobil 800 hektolitrů piva, letos jich má být 2000.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info