Mléko do dvou let zlevní, uvolnění kvót však zatopí českým zemědělcům

V Bruselu vrcholí jednání o zániku jednoho z nejspornějších regulačních opatření, takzvaných mléčných kvót. Od dubna 2015 by měly skončit a liberalizovat trh s mlékem. Evropské chovatele už nebude nic omezovat, zvýší produkci a větší nabídka na trhu povede k poklesu výkupních cen. Toho se však bojí čeští zemědělci.

Ceny mléka po roce 2015 klesnou, čeští zemědělci se bojí, že nezvládnou konkurovat těm evropským. | foto: Profimedia.czSpotřebitelé se mohou radovat, liberalizovaný trh srazí ceny mlékárenských výrobků. "V delším horizontu by mělo dojít k poklesu jejich cen, i když to nenastane okamžitě se zrušením kvót," odhaduje vývoj Oldřich Obermaier, jednatel mlékárny TPK Hodonín.

Tuzemští zemědělci však hledí na budoucnost spíše se skepsí. Existence produkčních limitů je sice omezovala, na druhou stranu jim však zaručovala zisky. Omezeni jsou totiž také zemědělci v okolních státech. Nemají tak přebytečnou produkci, kterou by mohli za nízké ceny dodávat na tuzemský trh a konkurovat domácím sedlákům.

"Pakliže neuděláme nic, abychom podpořili chovatele mléčného skotu, tak už dneska jsou připraveni chovatelé v Dánsku, Holandsku, Německu či Francii, a ve chvíli, kdy je přestane držet strop, vtrhnou na evropský trh se svým mlékem a mlékárenský průmysl dopadne jako vepřové maso," srovnal viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla (ČSSD) situaci s vepřovým masem, v jehož produkci je Česká republika soběstačná jen zhruba z padesáti procent.

Podle něj dotují západní státy Unie chov krav, a tamní zemědělci tak mohou nabídnout mléko za mnohem nižší cenu než domácí producenti. Výkupní cena mléka se může propadnout až k šesti korunám za litr, zatímco nyní se pohybuje kolem 7,50, což už chovatelé označují za ztrátové.

Bendl využije balíček na pomoc zemědělcům

Podle oponentů ovšem za nižší cenou západních farmářů nestojí podpora tamních vlád, ale vyšší produktivita a neschopnost tuzemských zemědělců držet krok. "Ti, kteří nejsou schopni vyprodukovat mléko za cenu srovnatelnou s Německem, budou muset skončit, což už se dávno mělo stát," tvrdí Obermaier.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) jakoukoliv novou finanční podporu tuzemským zemědělcům i omezení případných dovozců odmítá. Jeho úřad chce přesto tuzemským chovatelům aspoň částečně ulevit.

Česko proto využije možností, které Brusel nabídl jednotlivým zemím v rámci takzvaného mléčného balíčku. Jedná se o soubor opatření, která mohou státy využít, aby zmírnily dopady zrušení kvót na své zemědělce.

Producenti mléka se tak budou moci slučovat do organizací a jejich prostřednictvím jednat s odběrateli o výkupních cenách. V jednom takovém sdružení budou moci být zastoupeni zemědělci, jejichž chovy dohromady nepřekročí 33 procent tuzemské produkce mléka. To je na hranici tržního podílu, který obvykle povoluje antimonopolní úřad, a takto sdružení zemědělci budou ve velmi silné vyjednávací pozici.

Bendl chce také v následujícím dotačním období pro léta 2014 až 2020 přesměrovat část prostředků z rostlinné výroby na živočišnou. Hovoří se především o přímých platbách pro chovatele skotu nebo využití Programu rozvoje venkova na podporu modernizace technologií.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info