V Česku se loni po několika letech zvýšila spotřeba chleba

V Česku loni po několikaletém propadu vzrostla spotřeba chleba. Zatímco v roce 2010 činila 40,9 kilogramu na osobu za rok, loni se zvýšila na 42 kilogramů. Uvedl to dnes při příležitosti oslav Světového dne chleba předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Jedním z důvodů opětovného růstu spotřeby je podle něj přesun preferencí zákazníků od pečiva ze zmrazených polotovarů k chlebu mimo jiné proto, že chléb je v přepočtu výrazně levnější.

Podle údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se loni v tuzemsku vyrobilo 291.860 tun chleba. Více než 750 českých pekáren denně vyrobí okolo 800 tun chleba, což je více než milion čerstvých bochníků.

Podle Dřízala 100 gramů chleba vychází dnes v průměru zhruba na 2,30 Kč. Pro srovnání z polotovaru dopečená kaiserka vychází asi čtyřikrát dráže.

Každý obyvatel České republiky loni za chléb utratil v průměru necelých 1000 Kč. Pekaři upozorňují, že ve srovnání se sousedními státy je průměrná cena kilogramu chleba, která v srpnu letošního roku činila 22,68 Kč, v porovnání s ostatními státy výrazně nižší. Například v sousedním Německu a Rakousku je chléb v pekařství až o polovinu dražší než litr benzínu.

"Již dávno v Čechách neplatí pravidlo, že cena bochníku chleba zhruba odpovídá ceně litru benzínu," podotkl Dřízal podle něhož jsou ceny základních pekařských výrobků v Česku deformované.

V důsledku letošní nižší sklizně vzrostla cena chlebové mouky v průměru o čtvrtinu a pekaři dnes nakupují tunu mouky za cenu blížící se 9000 Kč, uvedl Dřízal. Pekaře navíc postihuje růst cen energií a pohonných hmot.

"Pekárny již prakticky neinvestují, což snižuje jejich konkurenceschopnost, a jsou nuceny šetřit na svých zaměstnancích," poznamenal Dřízal. Průměrná mzda pracovníka v pekárně dosáhla v prvním pololetí letošního roku 15.137 korun, což nejsou ani dvě třetiny republikového průměru.

Světový den chleba se dnes v ČR slavil počtvrté v historii, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info