Souhrn událostí uplynulého dne – 17.10.2012

Na brněnské plodinové burze spadla cena řepky

Na Plodinové burze Brno pokračuje stabilizace cen, mění se jen minimálně s výjimkou řepky olejné. Její cena klesla o pět procent. Za poslední dva týdny mírně klesly ještě ceny žita a krmné pšenice. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno.

Smogový regulační systém omezí množství škodlivin v ovzduší

Cílem smogového regulačního systému, který je součástí nového zákona o ochraně ovzduší, je především zabránit dalšímu nárůstu znečištění v době smogových situací. Přijetím nového zákona o ochraně ovzduší byla zrušena tzv. smogová vyhláška.

Chleba může podražit, obilí se neurodilo

Tradiční český chléb z tuzemských jídelníčků postupně mizí. Jeho spotřeba u nás klesá a pekařům se stále víc prodražuje výroba. Kvůli malé úrodě obilí navíc nevylučují, že by jedna ze základních potravin mohla i zdražit. Za poslední čtyři roky se přitom cena chleba zvýšila o pouhý jeden halíř.

Levné potraviny jsou mýtus

Potraviny jsou jednou ze základních potřeb člověka. Pokrývají jeho „stavební“ a“ energetické“ potřeby. Jako přidaná hodnota je kvalita, vzhled, chuť a vše, co vnímáme smysly. Potraviny jsou i součástí politiky, stejně jako energie. Jestliže velmi zjednodušeně řekneme, že potraviny především pokrývají energetické potřeby člověka, pak je zřejmá souvislost se stoupajícími cenami energie.

Ministerstvo životního prostředí ušetří centrálním nákupem energie 5,5 milionu korun

Ministerstvo životního prostředí v rámci úspor zajistilo na roky 2013 a 2014 centrální nákup elektrické energie pro celý rezort. Díky efektivnímu postupu podle zákona o veřejných zakázkách, tedy nákupu elektřiny na komoditní burze, ušetří ministerstvo 5,547 milionu korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info