Týdenní maraton filmů se zemědělskou tématikou v plném proudu

Filmový festival probíhající v prostorách České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole, jehož letošní ročník postupně představuje 133 filmů se zemědělskou a přírodovědnou tématikou z celého světa, se přehoupl do své druhé poloviny. Partner této akce, Asociace soukromého zemědělství, se festivalu účastní nejen s filmem Farma roku 2011 v rámci individuální projekce. V průběhu třetího festivalového dne se jedné z projekcí a následné diskuse se studenty zúčastnil i předseda ASZ Josef Stehlík. O činnosti asociace a letošním 11. ročníku soutěže Farma roku promluvil i na slavnostním vyhlášení vítězných snímků letošního festivalu.   

Iniciativu současných i bývalých studentů pražské ČZU, díky níž festival v roce 2010 vznikl, vítá stále více návštěvníků této akce, a to jak z řad odborníků, tak i laiků. Pondělního slavnostního zahájení, které proběhlo za přítomnosti zástupců vedení školy v čele s rektorem Jiřím Balíkem, se zúčastnil i dokumentarista a režisér Vladimír Michálek. V závěru večera diskutoval s přítomnými i přední český ekonom Tomáš Sedláček.

Druhý festivalový den byl ve znamení promítání filmů a přednášky vyhlášeného kritika (pseudo)potravin Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu. Zájemce o jeho přednášku nepojala ani největší přednášková místnost. Diskusi o vodě v krajině vedl s přítomnými na půdě fakulty životního prostředí agrární analytik Petr Havel a nutno podotknout, že svými vizemi mnohé nepotěšil.

Středa byla na fakultě agrobiologie ve znamení snímku „Ta naše povaha česká – Kde je ta země mléka a strdí?“. Tvůrci filmu se snažili najít odpovědi na to, zda je Česká republika v oblasti zemědělství soběstačná, či zda je nutné dovážet mléko, med či vlnu ze zahraničí. A jak je to vlastně s ostatními zemědělskými produkty? Proč se např. česnek dováží ze Španělska nebo Číny, zelí z Portugalska a jablka kdo ví odkud? Všechny tyto otázky zazněly v půlhodinovém dokumentu, který spolu se studenty a ostatními návštěvníky sledovali i předseda ASZ Josef Stehlík a za ČZU profesoři Josef Pulkrábek, Luděk Stádník a Roman Stupka. Po promítání filmu se rozvinula živá diskuse týkající se nejen otázek, které zazněly v dokumentu, ale i kvality půdy, rostlinné a živočišné výroby a chystaných podmínek našim zemědělcům v rámci Společné zemědělské politiky po roce 2013.

Na následném slavnostním vyhlášení vítězných snímků, kterého se zúčastnilo mnoho významných hostů, přislíbil rektor ČZU konání třetího ročníku festivalu. Předseda ASZ ujistil přítomné, že i v příštím roce se asociace ráda stane partnerem této akce.  

První dva ročníky festivalu totiž ukázaly, že soustředit nejnovější filmy týkající se zemědělských věd, udržitelného rozvoje a poznatků z praxe od nás i ze zahraničí a následně konfrontovat tvůrce, odborníky, diváky a vytvořit tak místo pro diskusi a živý dialog má smysl. Navíc je to možná i cesta, jak obrátit pozornost filmařů směrem k problematice přírodních a zemědělských věd.  

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info