Zásoby pomazánkového másla mohou obchodníci doprodat, sankce nehrozí

Obchodníci mohou doprodat zásoby pomazánkového másla, o jehož pojmenování Česká republika prohrála letitý spor u Soudního dvora EU. Česku za doprodej sankce od unie nehrozí. Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy.

Ministerstvo zemědělství nyní text čtvrtečního rozsudku analyzuje. Pokud dá analýza za pravdu soudu, zahájí kroky ke změně vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky, která je podle verdiktu v rozporu s bruselskými předpisy. Změna vyhlášky může trvat několik měsíců.

„Zatím platí stávající stav, a to až do vydání nové vyhlášky. Obchody tedy můžou prodávat své zásoby pomazánkového másla," uvedla ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka předpokládá, že ztráty obchodníků kvůli změně názvu pomazánkového másla budou minimální. „Pomazánkové máslo nemá delší dobu trvanlivosti než tři měsíce, tím pádem se to stihne všechno doprodat, než začne platit nová vyhláška za tři měsíce," řekl Juračka.

Čtvrteční rozhodnutí Soudního dvora EU dnes komentoval i prezident Václav Klaus. „Kdyby Evropská unie neměla vůbec žádné starosti a roupama už nevěděla co dělat, tak by vytvářela houfy úředníků, kteří budou řešit otázky, jak se má jmenovat něco, co si mažeme někteří na chleba, ale myslím si, že EU má na starosti teď podstatně jiné, tíživé věci, tak se mi to zdá opravdu úsměvné," řekl Klaus.

V Česku se ročně vyprodukuje přes 8000 tun pomazánkového másla, velká část produkce zůstává na našem trhu. Například obchody Tesco ročně prodají ‚máslových' produktů za 350 milionů korun, podíl pomazánkového másla dosahuje jen 13 procent na prodejích, máslo má 60 procent a zbytek margarín.

Máslo nebo mléčná pomazánka?

Klasické máslo se vyrábí ze smetany a obsahuje alespoň 80 procent mléčného tuku, obsah vody nesmí přesáhnout 16 procent. V máselném tuku převažují nasycené mastné kyseliny (asi 70 procent), část z nich jsou nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (obsah rizikových mastných kyselin je asi 40 procent). Asi dvě procenta tvoří trans mastné kyseliny, vysoký je obsah cholesterolu (240 mg na 100 gramů).

Pomazánkové máslo se vyrábí z mléka, jeho hlavní složku tvoří smetana. Jde o mléčnou pomazánku s obsahem sušiny minimálně 42 procent a tuku minimálně 31 procent. Při výrobě se do smetany přidá sušené mléko, emulgátory, škroby, mlékárenské bakteriální kultury a soli. Toto máslo má proti klasickému nižší obsah živočišného tuku. Samotná pomazánková másla, tedy bez přídavku jiného tuku, ale obsahují stejně jako máslo hlavně nasycené mastné kyseliny a určité množství trans mastných kyselin.

Roztíratelné rostlinné tuky, margaríny, obsahují nanejvýš 80 procent tuku, nízkotučné varianty jen 25 procent. Ty kvalitní mají příznivé složení mastných kyselin, většina je nenasycených, neobsahují cholesterol. Nízkotučné varianty jsou doporučeny lidem, kteří chtějí zhubnout nebo si snížit hladinu tuků a cholesterolu v krvi.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info