Souhrn událostí uplynulých dní – 19. - 21.10.2012

SZIF zatím na hlavní agrární dotaci vyplatil přes 4 mld. Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal v úterý vyplácet zemědělcům jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací. K dnešnímu dni bylo více než 7000 žadatelům vyplaceno zhruba 4,1 miliardy korun, informoval dnes ČTK fond.

Unie chce uvolnit trh s cukrem. Nedělejme to, varují výrobci

Evropská unie plánuje od roku 2015 ukončit regulaci trhu s cukrem. To se však nelíbí zemědělcům a zpracovatelům cukru, kteří prosazují prodloužení stávajících omezení. Bojí se toho, že by po liberalizaci trh zaplavilo příliš levného cukru z Afriky a Jižní Ameriky a oni přišli o živobytí.

Bitva je ztracená, válka ne. O máslo můžeme dál bojovat, říká Březina

Neúspěšný boj s EU o zachování tradičního názvu pomazánkové máslo nemusí být definitivní. Podle europoslance za Evropskou lidovou stranu Jana Březiny by český stát mohl na zákaz zareagovat opětovnou žádostí Evropské komise o výjimku. Právě tuto výzvu totiž podle Březiny komise v minulosti ignorovala a spor tak nasměrovala k pozdějšímu vítězství Bruselu.

Chybí řešení proti suchu

Dopady sucha jsou na jižní Moravě velké a pro samotné zemědělce velmi nepříjemné. Jde jim doslova o přežití této sezóny. Propady rostlinné produkce nejdou jen do ztrát z ušlých tržeb, ale mají přímý vliv také na živočišnou výrobu, krmivovou základnu. Jedním z témat tiskové konference Agrární komory ČR v uplynulém týdnu bylo proto právě sucho.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info