Úroda zelí na jihu Čech je na rozdíl od jiných regionů kvalitní

Letošní úroda zelí na jihu Čech je kvalitní. V Zemědělském podniku Malše, který patří k největším pěstitelům v Česku, sklizeň právě vrcholí. Zelí letos zaseli na 30 hektarech, sklidí ho asi 1000 tun. Na rozdíl od jiných oblastí v Česku ho nepoškodily mrazy, sucho ani kroupy.

Úrodu si pochvaluje předseda dozorčí rady společnosti a předseda sekce výrobců kysaného zelí Zelinářské unie Čech a Moravy Eduard Šebenda.

V Roudném na Českobudějovicku hlávky začali krouhat v polovině srpna, kysaného zelí z letošní úrody prodali už dvě třicetitunová sila. Od 20. září jede zpracovatelská linka naplno. Hlavním odběratelem Roudenského zelí, jež má stoletou tradici, je spotřební družstvu Jednota. Většina ho zůstává v regionu.

Přímo od zpracovatelské linky si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvé „krouhanky", kterou si pak doma nakládají podle tradičních rodinných receptů. Asi 400 tun zelí dodává podnik konzervárnám, zhruba 90 tun si koupí pekaři na jihočeské zelňáky. Ve větším si ho odebírají restaurace a jídelny.

Roudenská krouhárna má podle Šebendy evropsky jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, odeberou vnější listy hlávek zelí, a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí, v nichž se stlačuje jedním až čtyřmi závažími o hmotnosti 1,1 tuny. „Unikátnost technologie tkví v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde, a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou," vysvětlil Šebenda.

Ceny v Roudném zůstávají na stejné úrovni jako loni - kilogram čerstvě krouhaných hlávek i kysaného zelí prodávají za 12 korun. Zájemci si tam také mohou koupit k naložení krouhanky všechny potřebné ingredience.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info