Potravináři chtějí rozšířit povinné označování původu

Potravináři chtějí zavést povinné označování země původu při prodeji potravinářských výrobků. Řekla to mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Například pekaři chtějí do připravované novely zákona o potravinách prosadit povinnost označovat původ u pečiva dopékaného z polotovarů.

Také ministerstvo zemědělství zavedení povinnosti označovat zemi původu u potravin podporuje. Současně ale tvrdí, že stát ji rozšířit nemůže, musela by to prý udělat Evropská unie. V současnosti povinnost platí jen pro některé produkty.

"Jsme přesvědčeni, že spotřebitel má právo na informaci, kde, kdy a kým byl výrobek vyroben, což samozřejmě ovlivňuje jeho rozhodování při nákupu," uvedla Večeřová.

Podle potravinářů je jejich požadavek v souladu s evropskými předpisy na označování potravin. Nemožnost zjistit původ produktu je podle Večeřové problém především u nebalených potravin. Informaci o původu nejsou často zákazníkům schopni podat ani prodavači v obchodech.

Odkud je zmrazené pečivo?

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ČR chce do zákona prosadit povinnost označovat zemi původu především u rozmrazovaného a dopékaného pečiva. To musí obchodníci viditelně značit již od srpna, aby nedocházelo k jeho záměně s čerstvými produkty.

Obchodníci tvrdí, že naprostá většina polotovarů pochází od tuzemských výrobců. Pekaři však oponují, že podíl dovozů je stále vysoký a zákazník má právo vědět, odkud výrobek pochází.

Novela zákona o potravinách aktuálně prochází vnitřním připomínkovým řízením na ministerstvu.

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Kateřiny Böhmové nemůže stát nařídit povinnost označovat zemi původu, protože by to bylo proti pravidlům jednotného trhu EU. "Rozhodně ale podporujeme, aby povinnost označovat zemi původu u potravinářských výrobků v budoucí legislativě Evropské unie byla," uvedla.

Nově i pro maso

Podle legislativy EU je dnes povinné značit zemi původu v obchodech například u ovoce nebo zeleniny. U některých dalších komodit, jako jsou vejce či hovězí maso, lze původ zjistit díky systémům dosledovatelnosti.

"Podle nového nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které je jedním z hlavních důvodů novelizace zákona o potravinách, je označování země původu obecně dobrovolné," řekla Böhmová.

Povinně bude nově značení stanoveno pro vepřové, skopové a drůbeží maso a pro případy, kdy by neuvedení původu mohlo uvést spotřebitele v omyl ohledně skutečného původu potraviny.

Podle dostupných informací by v blízké budoucnosti mohlo být zavedeno povinné uvádění původu také například pro nezpracované potraviny, mléko či masné výrobky. Materiál zabývající se touto problematikou připravuje Evropská komise pro Evropský parlament.

Do Česka bylo loni dovezeno zemědělských produktů a potravin za rekordních 155,5 miliardy korun, což bylo o 15,5 miliardy meziročně více. Historicky nejvyšší byl také vývoz, jehož hodnota dosáhla 120,7 miliardy korun. Agrární zahraniční obchod ČR tak vykázal historicky nejhorší výsledek, schodek dosáhl takřka 35 miliard korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info