Čínští vědci šlechtí "super rýži"

Nová odrůda rýže poskytující rekordní výnosy by mohla přispět k potravinové soběstačnosti Číny.

Čínským vědcům z Ústavu pro zemědělský výzkum v Chuxiongu se podařilo vyšlechtit novou super rýži s extrémně vysokou výnosovou úrovní. Jak uvedlo ministerstvo zemědělství v Pekingu s odvoláním na zpravodajskou agenturu China Daily, dosáhla nová odrůda s názvem Chujing No. 28 při pokusném pěstování výnosu 14,3 t/ha. Průměrné sklizené množství v roce 2010 ve světě se přitom pohybovalo pouze okolo 4 t/ha.

Povzbudivé výsledky výzkumu ukázaly, že Čína by mohla pěstovat rýži, která bude vysoce výnosná a zároveň kvalitní, uvedl vědec a účastník projektu Li Kaibin. Podle ministerstva zemědělství plánuje Čína zvýšit současný průměrný výnos z 6,5 t/ha na 7,0 t/ha v roce 2020, aby bylo garantováno zajištění dostatku potravin pro její rostoucí populaci. Do roku 2015 by proto mělo být vyvinuto více než 30 nových odrůd super rýže. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Forscher-in-China-zuechten-Super-Reis-948574.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info