Ovocná piva už dohnala nealkoholická

Mívají nejčastěji jen kolem dvou procent alkoholu a zdobí je příchuti jako bezinka, citron nebo limetka. Ještě před dvěma lety o nich někteří ortodoxní pivaři a vlastně i sládkové docela pochybovali. Jenže se zmýlili. Ovocná piva dobyla trh.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) segment takzvaných lehkých piv meziročně stoupl o 119 procent. Jde o aktuální výsledky, které platí k polovině letošního roku. Další data, která přijdou v lednu, by je ale měla jen potvrdit.

V absolutním podílu na trhu tvoří ovocná piva 3,1 procenta. To je samozřejmě zlomek proti zbytku výčepních piv a ležáků. Ovšem extrémní nárůst je to například při porovnání s pivy nealkoholickými, která se taktéž těší velké oblibě. Podíl nealko piv na trhu je totiž aktuálně téměř stejný – činí 3,6 procenta trhu. „Rozdíl je v tom, že nealko pivům trvalo vydobytí takové pozice na trhu skoro deset let.

Ovocná piva zvládla obsadit stejnou pozici za dva roky," potvrdil ve středu Deníku výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý.

Noví zákazníci

Pro pivovary jsou ovocná piva zajímavá i z jiného pohledu. Ukazuje se, že růst ovocných piv není na úkor jiných druhů pěnivého moku. „Jinak řečeno, ovocná piva nalákala nový druh zákazníků, kteří až dosud pivo z různých důvodů nepili," doplňuje Jan Veselý.

Podle něj se teoreticky dá očekávat, že by se lehká ovocná piva mohla v blízké budoucnosti objevit také jako čepovaná. Až dosud totiž celý jejich růst představuje produkce 
v láhvích a plechovkách. „I tady se to dá srovnat s nealkoholickými pivy. Záleží vždy na množství. Až když hostinští zjistili, že je zájem o čepované nealkoholické pivo, začali ho nabízet. U ovocných piv to může být obdobné," domnívá se Jan Veselý.

Pomáhají si "éčky"

Slova uznání znějí i od výrobců. „Míchané nápoje z piva se staly hitem letošního roku a předběžné prodejní výsledky za letní nápojovou sezonu splňují naše očekávání," pochvaluje si mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Právě největší tuzemský pivovar ale před nedávnem začal upozorňovat na to, že mezi ovocnými pivy se objevila taková, která nejsou na zcela přírodní bázi, a někteří výrobci si v nich pomáhají „éčky".

„V naší receptuře jsme věrni látkám přírodní povahy. Navíc se v našem případě jedná o nápoje, které vznikají smícháním našeho světlého výčepního piva a přírodních ovocných šťáv," říká Jan Doležel, manažer plzeňského Gambrinusu, který má na starosti také ochucená lehká piva. Podle něj totiž lze chemii úspěšně nahradit i přírodní cestou. „Naše novinky nemají umělá sladidla ani umělé konzervanty. I jediný obsažený stabilizátor se získává z rohovníku obecného, lidově řečeného svatojánský chléb," říká Jan Doležel.

Kombinace s limonádami

Na různá „éčka" mají dlouhodobě spadeno i odborníci na výživu, což platí i u piva. „Je dobré sáhnout po těch míchaných z piva a přírodních ovocných šťáv než v kombinaci s různými limonádami. Doporučuji také vyhnout se jakýmkoliv konzervantům, umělým látkám, aditivům a umělým sladidlům," uvedla již dříve v Deníku výživová poradkyně Kristýna Kalinová.

Apeluje na spotřebitele, aby četli složení výrobků. Za poměrně sporné považuje používání látek, jako je aspartam, acesulfam K či sacharin. Nedoporučuje také látky, jako je cholinová žluť či arabská guma. „Použití takových látek nejen v ovocných pivech je zbytečné. Existují přírodní alternativy," zdůrazňuje poradkyně.

Jak dodává, pro lepší orientaci lze použít i internet. Seznam „éček" je například na www.emulgatory.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info