Italům se nelíbí výsledky testu olivového oleje, časopis si ale stojí za svým

Výrobci olivových olejů, italské společnosti Basso se nezdají výsledky testu olivových olejů, které před nedávnem přinesl časopis dTest. Basso hodlá dokonce na časopis podat žalobu kvůli poškození firmy. Jak pro Novinky uvedla šéfredaktorka dTestu Ida Rozová, za výsledky si časopis nadále stojí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že došlo k účelovému poškození společnosti,“ sdělil Nicoló Fiaschetti, který zastupuje italského výrobce olivových olejů v Česku. Celá věc se točí kolem zjištění, že v extra panenském olivovém oleji určeném pro děti a vyrobeném společností Basso byla laboratorními testy odhalena přítomnost insekticidu DDT, i když pod hranicí normy. [celá zpráva]

„Tyto testy nejsou pravdivé, v olejích není ani minimální množství těchto látek, máme podezření, že testy byly zmanipulovány,“ nechal se slyšet Fiaschetti. Důkazem toho je prý rozbor výrobku, který provedl hned po testu Státní veterinární ústav v Olomouci. Z výsledků vyšlo, že olej stejné šarže a datem spotřeby neobsahuje ani minimální množství zakázaných látek.

Jiná technika, jiný výsledek

Podle Rozové ovšem olomoucký ústav použil techniku GC, což je plynová chromatografie s využitím detekční techniky ECD. Zatímco laboratoř dTestu využívá techniku MS/MS, tedy hmotnostní spektrometrie.

„Námi zvolená technika MS/MS je z hlediska identifikace pesticidů, tedy včetně DDT, považována za technicky nejlepší možnou,“ informovala Rozová s odkazem na rozhodnutí Evropské komise z roku 2002. Podle tohoto rozhodnutí není technika GC/ECD považována pro identifikaci pesticidů za dostatečnou.

„Přítomnost DDT byla v bio oleji Basso jednoznačně prokázána námi zvolenou technikou MS/MS. Všechny technické požadavky zmíněného rozhodnutí EK byly naší laboratoří splněny,“ zakončila Rozová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info