Souhrn událostí uplynulého dne – 25.10.2012

Agrofert:Kvůli plánu EK by čeští producenti řepky přišli o 6 mld.

Nový plán Evropské komise na omezení použití biopaliv by snížil tržby českých producentů řepky o šest miliard korun ročně. ČTK to dnes řekl ředitel divize pohonných hmot a biopaliv společnosti Agrofert Martin Kubů. Sám Agrofert by se na této ztrátě tržeb podílel z deseti procent.

Ovocná piva už dohnala nealkoholická

Mívají nejčastěji jen kolem dvou procent alkoholu a zdobí je příchuti jako bezinka, citron nebo limetka. Ještě před dvěma lety o nich někteří ortodoxní pivaři a vlastně i sládkové docela pochybovali. Jenže se zmýlili. Ovocná piva dobyla trh. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) segment takzvaných lehkých piv meziročně stoupl o 119 procent.

Pšenice zdraží. Ukrajina zakáže vývoz od poloviny listopadu

Ukrajina potvrdila, že od 15. listopadu zakáže veškerý vývoz pšenice, protože jí kvůli propadu sklizně dojdou exportní přebytky. Sdělení z Kyjeva dál zvýšilo světové ceny obilnin, které prudce rostly už v létě v důsledku rozsáhlého sucha ve Spojených státech. Úroda pšenice na Ukrajině letos kvůli nepřízni počasí klesla zhruba o třetinu na 15,5 milionu tun.

Do mikroregionů Moštěnka a Holešovsko míří z EU další miliony Kč

Zemědělci a potravináři v mikroregionech Moštěnka na Přerovsku a Holešovsko na Kroměřížsku dostanou z Programu rozvoje venkova dalších 2,5 milionu korun. Dotaci si rozdělí pět ze sedmi projektů přihlášených do osmé výzvy MAS (místní akční skupiny) - Partnerství Moštěnka, která byla vyhlášena v 17. kole Programu rozvoje venkova/Leader.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info