Vzhůru do zahradnictví. Prodej květin u nás roste

Koupíte někdy své drahé polovičce růži nebo si uděláte radost bramboříkem za okno? Nejste sami. Do zahradnictví či květinářství zavítá čím dál víc Čechů – například loni jsme každý dali za květiny o skoro 70 korun více než rok předchozí.

A ačkoliv bylo českých květin na našem trhu dlouhá léta jako šafránu, nyní se stávají žádaným zbožím.

„Dříve zákazníci o domácí produkci příliš nestáli, ale to se nyní mění a naopak jí dávají přednost. Produkce díky tomu mírně vzrostla. Zaměřuje se přitom na sezónní rostliny – na začátku roku primule, pak balkónové a záhonové květiny, chryzantémy a na závěr roku poinzécie. V tomto sektoru jsme schopni konkurovat zahraničí, protože rostliny netrpí šokem z dlouhého převozu a jsou stejné nebo lepší kvality," vysvětluje předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák.

Sezona v plném proudu

Právě nyní přitom mají květináři plné ruce práce. „Zájem se odvíjí hlavně podle období, tedy na jaře a v létě a nyní před Dušičkami," popisuje Marie Samková z květinářství v Karviné. Trend zájmu o české květiny potvrzuje také Lukáš Hájek z pražského Zahradnictví Chládek.

„Některá zahradnická centra toho využívají a na českou produkci se zaměřují. Když ale porovnáme kvalitu holandské a české produkce včetně ceny, je na tom ta česká hůře. Co se naopak téměř nedováží, jsou například prostokořenné ovocné stromky, které trpí převozem," podotýká Lukáš Hájek.

I když čeští pěstitelé posilují, nejvíce z rostoucího zájmu o květiny stále těží zahraniční dodavatelé. „Dnes dovážíme kolem devadesáti procent květin. Co se týče tuzemských zahradnictví, drží se především ty menší. Český obchod hodně brzdí vysoké ceny, například u energie a vody. Dovoz se nám tedy vyplatí více," říká Marie Samková. Práci českým zahradníkům navíc ztěžuje to, že jim chybí mladí lidé, kteří by obor zvládali. I když je totiž absolventů z celkem padesáti českých zahradnických škol dost, málokdo je po studiu dostatečně kvalifikovaný, aby práci zvládl.

Dovoz? Z Německa a Beneluxu

Odkud se k nám květiny obvykle dovážejí? „Nejvíce z Holandska, Německa, Itálie, Belgie či Dánska," shrnuje Lukáš Hájek.

Co v české produkci téměř chybí, jsou řezané květiny. „Na začátku devadesátých let toto odvětví zcela převálcovala zahraniční konkurence," vysvětluje Jiří Horák. Dnes tak tvoří řezané květiny pouze pět procent ze všech vypěstovaných okrasných rostlin v Česku. A jak dlouho by vám kytice měla vydržet? „Při správném zacházení až tři týdny," říká Marie Samková.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info