Zemědělský svaz: Zisk oboru klesne na 10 mld.Kč, i tak bude nadprůměrný

Zisk českého zemědělství letos meziročně klesne zhruba o čtvrtinu z loňského rekordu 13,5 miliardy na přibližně deset miliard korun, vyplývá z předběžného odhadu Zemědělského svazu ČR (ZS). Navzdory příznivým cenám zemědělských komodit se projeví nižší sklizeň a růst nákladů. Na dotaz ČTK to dnes uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Pokud se odhad svazu naplní, i přes pokles by to byl jeden z historicky nejlepších výsledků oboru.

"Zhruba na jedné čtvrtině plochy obilovin bylo sucho. Důvodem jsou také zaorávky po vymrznutí," zdůvodnil Pýcha zhruba pětinový propad letošní sklizně proti loňské. Přesto podle něj zemědělci prodávali v první polovině roku obilí z loňské sklizně za velmi dobré ceny. Až na oblasti zdecimované suchem byl dobrý také výnos kukuřice, stejně jako její cena.

"U řepky byla sklizeň velmi dobrá, ceny po sklizni vysoké a zřejmě většina sklizně bude letos prodaná, protože cena příští rok na jaře bude nižší," řekl Pýcha. Sklizeň cukrovky bude nižší než loni, přesto z dlouhodobého hlediska nadprůměrná, stejně jako její cena. "Z loňské sklizně byl ještě letos velmi dobrý doplatek," poznamenal Pýcha. Cenově horší budou podle něj pouze brambory.

Přes pokračující pokles živočišné produkce se výrazně zvýšily ceny hovězího i vepřového masa a ekonomika chovu je lepší než loni. Lépe zaplaceno než před rokem dostávají chovatelé také za vejce. Tržby za mléko v důsledku poklesu výkupní ceny klesnou zhruba o dvě miliardy korun.

Farmářům rostou náklady. Podle Pýchy výrazně zdražila zejména nafta, ale také hnojiva, pesticidy a krmně směsi. Zemědělci více vynaloží také za mzdy svých zaměstnanců a nájem půdy.

Loni podle metodiky Zemědělského svazu zisk oboru vzrostl více než 2,5násobně na 13,5 miliardy korun, a byl tak nejlepší od roku 2000, odkdy svaz ukazatel sleduje. Rekordní zisk zemědělství spočítal také Český statistický úřad. Podle něj zemědělci loni vydělali více než dvojnásobně větší částku než o rok dříve, celkem 17,1 miliardy korun.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Odborníci upozorňují, že závislost farmářů na dotacích roste a je jedna z největších v Evropě. Na čisté přidané hodnotě odvětví se dotace v roce 2010 podílely zhruba 70 procenty.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info