Souhrn událostí uplynulých dní – 26.-28.10.2012

Senát asi sníží poplatky za zábor půdy pro průmyslové zóny

Senát asi doporučí snížit poplatky za zábor zemědělské půdy pro rozšíření průmyslových zón. Poplatky by se podle návrhu senátorů ODS a ČSSD měly vrátit na zhruba předloňskou úroveň. Snížení žádal mimo jiné Svaz měst a obcí (SMO).

Evropský parlament chce chránit evropské šlechtitele

Parlament Evropské unie chce chránit šlechtitele před nadměrnou ochranou patentů, o které si myslí, že by mohla potlačovat inovace a pokrok. V nedávno přijatém nezávazném usnesení Parlament říká, že produkty, jako například antikarcinogenní brokolice nebo vysoce výkonné dojnice, vytvořené pomocí konvenčních šlechtitelských technik, by neměly být patentovány.

Brambor se urodilo méně než loni, cena nejspíš poroste

Brambor se letos v Česku podle prvních odhadů sklidilo skoro o pětinu méně než minulý rok. Celková úroda se pohybuje kolem 654.000 tun. Pěstitelé nasázeli méně brambor a měli u nich také menší hektarový výnos. Očekávají, že kvůli nižší úrodě dostanou zaplaceno lépe než loni, kdy na bramborách prodělali.

Senát doporučil o rok odložit vznik Státního pozemkového úřadu

Vznik Státního pozemkového úřadu, který má nahradit Pozemkový fond a síť dosavadních pozemkových úřadů, doporučil Senát odložit až na počátek roku 2014. Přes nesouhlas ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) dnes roční odklad v horní komoře prosadila ČSSD. Zákonem o vytvoření fondu se tak bude muset znovu zabývat Sněmovna.

Zemědělský svaz: Zisk oboru klesne na 10 mld.Kč, i tak bude nadprůměrný

Zisk českého zemědělství letos meziročně klesne zhruba o čtvrtinu z loňského rekordu 13,5 miliardy na přibližně deset miliard korun, vyplývá z předběžného odhadu Zemědělského svazu ČR (ZS). Navzdory příznivým cenám zemědělských komodit se projeví nižší sklizeň a růst nákladů.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info