Ekologické zemědělství obohacuje půdu o uhlík

Ekologický způsob hospodaření umožňuje vázat více uhlíku z atmosféry do organické půdní hmoty než konvenční hospodaření. To vyplývá z analýzy FiBL, v níž bylo použito 74 srovnávacích studií.

Ekologický způsob hospodaření umožňuje vázat větší množství uhlíku z atmosféry do organické půdní hmoty a přispívá tak k omezení klimatických změn. K tomuto závěru dospěla skupina mezinárodních klimatologů. Pod vedením švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL) skupina poprvé hodnotila údaje ze 74 srovnávacích studií z celého světa, v jejichž rámci byl měřen organický uhlík v půdním humusu při ekologickém a konvenčním způsobu hospodaření.

Analýza 74 studií

Analýza 74 ve světě prováděných studií ukázala, že zásoby uhlíku v ekologicky obhospodařovaných půdách jsou v průměru o 3,5 tuny na hektar vyšší než v půdách, na nichž se ekologicky nehospodaří. Na základě 20 studií kromě toho vědci spočítali, že ekologicky obhospodařované půdy mohou ukládat až o 450 kg atmosférického uhlíku na hektar a rok více. Významně vyšší obsahy uhlíku byly také prokázány v podnicích, které nedodávaly žádná statková hnojiva zvenčí. To ukazuje, že nárůst humusu a vazba uhlíku v uzavřeném podnikovém koloběhu, o nějž ekologické zemědělství usiluje, jsou velmi dobře možné.

Využití také v konvenčním zemědělství

„Že ekologicky obhospodařované půdy hromadí organickou hmotu a tak vážou oxid uhličitý z atmosféry, je typické především pro podniky se smíšenou rostlinnou a živočišnou výrobou“, říká vedoucí studie Andreas Gattinger z FiBL. Takové podniky, které jsou ve Švýcarsku běžné, dodávají organickou hmotu ve formě hnoje a kejdy a také pěstováním krmných leguminóz zpět do půdy. Tento koloběh organické hmoty je sice typickým znakem ekologického způsobu hospodaření, mohl by ale být využíván i v konvenčním zemědělství a přispívat tak k ochraně klimatu, zdůrazňují autoři studie.

http://www.agrarheute.com/biolandbau-minderung-klimawandel

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info