GM kukuřice MIR 162 povolena

Evropská komise povolila dovoz geneticky modifikované kukuřice MIR 162 rezistentní vůči zavíječi jako krmiva a potraviny; pěstování povoleno nebylo.

Evropská komise povolila dovoz geneticky modifikované kukuřice MIR 162 jako krmiva a potraviny. Pěstování však povoleno nebylo.

Podle úředního listu Evropské unie byla GM kukuřice MIR 162 s rezistencí vůči zavíječi kukuřičnému vyvinutá společností Syngenta povolena Evropskou komisí k dovozu jako krmivo a potravina. Pěstování dosud povoleno nebylo. Toto rozhodnutí platí deset let od data zveřejnění.

V hlasování, které proběhlo počátkem října, se 13 zemí vyslovilo pro povolení, deset proti a čtyři země – mezi nimi Německo a Francie – se zdržely hlasování. Konečné rozhodnutí proto musela učinit Evropská komise.

Tímto rozhodnutím uvolnila EU cestu větším dovozům kukuřice z Brazílie. V tomto roce silné sucho negativně ovlivnilo sklizeň kukuřice ve střední a jižní Evropě. EU proto hledá alternativní zdroje krmiv pro zvířata.

Harald Ebner, MdB (Bündnis 90/Die Grünen), kritizoval, že týden po odstoupení eurokomisaře pro zdraví a spotřebitelskou politiku Johna Dalliho Evropská komise povolení odbyla, ačkoli rizika v MIR 162 obsaženého hmyzího toxinu pro člověka a životní prostředí ještě nebyla zcela prozkoumána.

http://www.agrarheute.com/126-eu-zugelassen

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info