Hamé nevzdává boj s EU, chce prosadit výjimku na kysané zelí

Potravinářská společnost Hamé, která nedávno neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie, zvažuje možnost přihlásit jako tradiční českou specialitu také kysané zelí. Firma o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě.

"Společnost Hamé chce i přes neúspěch v boji s Evropskou unií za označení marmeláda dále bojovat za tradiční české výrobky a tradiční postupy při zpracování ovoce a zeleniny," sdělila marketingová ředitelka společnosti Marcela Mitáčková. Výroba kysaného zelí má na Moravě letitou tradici. Například ve Slovácké frutě v Kunovicích, která patří Hamé, se jí věnují od roku 1925.

V posledních říjnových dnech nabídlo Hamé zájemcům ukázku celého procesu výroby kysaného zelí od čištění, krouhání, šlapání a zakonzervování tanku až po ukázku finálního výrobku. Jedním z nejzajímavějších momentů byla ukázka tradičního šlapání zelí pracovnicemi závodu přímo v tancích.

"Během směny našlapou ženy téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, což je 24 až 32 hodin," uvedl ředitel závodu David Kladroba. Hamé nepoužívá chemickou konzervaci, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem.

"Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou, čímž dojde k uzavření tanku a omezení přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," popsal proces Kladroba.

Dodal, že tento proces kvašení odpovídá klasickému způsobu výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. "Rádi bychom naše klienty chránili před nákupem nekvalitního zboží. Značka zaručeně česká specialita předá zákazníkovi ihned informaci o tom, že jde o zboží s dobrým jménem vyrobené tradičním způsobem a bez chemie," doplnila Mitáčková.

Loni Hamé zvýšilo tržby na 5,22 miliardy z 5,16 miliardy korun v roce 2010. Z celkových tržeb připadlo loni na český trh 2,9 miliardy, o 67 milionů korun méně než v roce 2010. V prvním letošním pololetí vzrostly firmě tržby meziročně o 11 procent na 2,8 miliardy korun. Konzervárny Hamé letos zvýšily export, naopak jejich tržby z prodeje na tuzemském trhu v pololetí stagnovaly.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info