Hamé nevzdává boj s EU, chce prosadit výjimku na kysané zelí
02.11.2012 | ceskenoviny.cz
Potravinářská společnost Hamé, která nedávno neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit Evropské unie, zvažuje možnost přihlásit jako tradiční českou specialitu také kysané zelí. Firma o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě.
"Společnost Hamé chce i přes neúspěch v boji s Evropskou unií za označení marmeláda dále bojovat za tradiční české výrobky a tradiční postupy při zpracování ovoce a zeleniny," sdělila marketingová ředitelka společnosti Marcela Mitáčková. Výroba kysaného zelí má na Moravě letitou tradici. Například ve Slovácké frutě v Kunovicích, která patří Hamé, se jí věnují od roku 1925.
V posledních říjnových dnech nabídlo Hamé zájemcům ukázku celého procesu výroby kysaného zelí od čištění, krouhání, šlapání a zakonzervování tanku až po ukázku finálního výrobku. Jedním z nejzajímavějších momentů byla ukázka tradičního šlapání zelí pracovnicemi závodu přímo v tancích.
"Během směny našlapou ženy téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, což je 24 až 32 hodin," uvedl ředitel závodu David Kladroba. Hamé nepoužívá chemickou konzervaci, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem.
"Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou, čímž dojde k uzavření tanku a omezení přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," popsal proces Kladroba.
Dodal, že tento proces kvašení odpovídá klasickému způsobu výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. "Rádi bychom naše klienty chránili před nákupem nekvalitního zboží. Značka zaručeně česká specialita předá zákazníkovi ihned informaci o tom, že jde o zboží s dobrým jménem vyrobené tradičním způsobem a bez chemie," doplnila Mitáčková.
Loni Hamé zvýšilo tržby na 5,22 miliardy z 5,16 miliardy korun v roce 2010. Z celkových tržeb připadlo loni na český trh 2,9 miliardy, o 67 milionů korun méně než v roce 2010. V prvním letošním pololetí vzrostly firmě tržby meziročně o 11 procent na 2,8 miliardy korun. Konzervárny Hamé letos zvýšily export, naopak jejich tržby z prodeje na tuzemském trhu v pololetí stagnovaly.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních proti zavlékání nebezpečné karanténní choroby révy vinné do Česka (07.12.2025)
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Právníci považují Babišův způsob řešení střetu zájmů za přijatelný (05.12.2025)
- Předvánoční novinkou Lesů ČR je prodej dárkových poukazů na zvěřinu a výrobky z ní (05.12.2025)

Tweet



