Poslední varování: Šumava přijde o značku Národní park

Zní to jako poslední varování před tím, než Šumava bude vyškrtnutá z mezinárodního seznamu národních parků.

Světový svaz ochrany přírody (IUCN) poslal řediteli šumavského parku Jiřímu Mánkovi dopis, v němž renomovaná organizace bez diplomatických kliček píše, že odebere Šumavě mezinárodní status národního parku, pokud nezačne účinně chránit vzácnou přírodu a dodržovat mezinárodní pravidla.

Dopis podepsali ředitel evropské sekce Hans Friedrich a evropský místopředseda Světové komise pro chráněná území (WCPA) Andrej Sovic. Upozorňují, že Šumavě reálně hrozí, že už nebude zařazena do II. kategorie (národní parky) mezinárodního žebříčku chráněných území. 

Národní park ano, ale jen v Česku

Nejdůležitější pasáž dopisu, jehož kopii má Aktuálně.cz k dispozici, autoři napsali tučným písmem.

"Bylo by velmi pochybné nadále nazývat území, které v minulosti bývalo spravováno podle standardů Kategorie II, coby národní park," píše se v listu.

"Proto WCPA a IUCN jasně prohlašují, že Šumava si při nyní navrhované péči nebude moci podržet statut Kategorie II. Znamená to, že na základě odborného doporučení bude přeřazena ve Světové databázi chráněných území, v Seznamu chráněných území OSN a na seznamu Chráněná planeta. Název 'národní park' bude sloužit pouze k místnímu použití a nebude uznáván mezinárodně."

Mezinárodní svaz ochrany přírody už na jaře varoval v dopise premiérovi Petru Nečasovi a ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi před opuštěním II. kategorie. Bylo to krátce poté, co Chalupa dokončil návrh nového zákona o Šumavě.

Mánek: Ať se park rozdělí

Ředitele Mánka zarazilo, že se jeho aktuální soukromá korespondence s IUCN dostala do jiných rukou, než byl adresát a odesílatel.

"Připravujeme nový plán péče a v souvislosti s tím se vede diskuse, k jaké kategorii IUCN by se měl šumavský park zařadit," řekl Aktuálně.cz Mánek. Dodal, že Rada národního parku letos odsouhlasila kategorii IV.

"Z pozice ředitele parku se domnívám, že ideální pro Šumavu by byla dvojí kategorizace, kdy by část národního parku ležela v kategorii II a část v kategorii IV. Dokonce existuje naprosto přesná mapa mého návrhu, kdy je 40 procent území zařazeno do II. a 60 procent území do IV. kategorie," poznamenal Mánek.

Kategorie podle IUCN

  • I., Ia, Ib: Přísná přírodní rezervace, divočina (v ČR jsou v této kategorii Modravské slatě, prameny Vltavy, prameny Dyje).
  • II.: Národní park (Šumava, Podyjí).
  • III.: Přírodní památka (mnoho maloplošných chráněných území).
  • IV.: Území s řízenou péčí o stanoviště, druhy (prakticky všechny přírodní rezervace a některé přírodní památky).
  • V.: Chráněné krajiny a moře (Krkonošský národní park).
  • VI.: Chráněná území s řízenou péčí o přírodní zdroje (v ČR zatím nic).

Mánka překvapilo, že se IUCN nezamlouvá, když se navrhuje zvýšení rozlohy nejcennějšího území z 13 na 35 procent. 

"Přicházíme s téměř trojnásobkem první zóny a IUCN nám píše, že je to pro kategorii II málo. Není to protimluv?" říká Mánek.

Připomněl nedávný mezinárodní seminář Europarcu, organizace sdružující velkoplošně chráněná území, kde bylo deklarováno, že národní parky zařazené do kategorie IUCN II musí směřovat k 75 procentům bezzásahového území.

"Šumava je po staletí kulturní krajinou. Území národního parku leží v katastru 22 obcí, což je stav ve světě nevídaný. Neexistuje žádný národní park v Evropě, který by byl zařazen do IUCN II a nacházel se na katastru 22 obcí. Tři čtvrtiny bezzásahovosti jsou na Šumavě nereálné," dodal Mánek.

Malé území pro divočinu

IUCN vadí, že se na Šumavě má z jejího pohledu ponechat volnému, přirozenému vývoji bez zásahu člověka příliš malá plocha území.

"Je to pro vládu jasné varování, že pokud nový zákon nebo plán péče seškrtá plochu, která má být v budoucnu ponechána divoké přírodě, na pouhých 35 procent, Šumava už nebude národním parkem podle mezinárodních kritérií," řekl Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha.

Připomněl, že Šumava patří mezi mezinárodně proslulé národní parky, kam ročně jezdí statisíce turistů - nejen těch českých.

"I když nový zákon může mít krátkodobě pozitivní vliv na turistický ruch a místní ekonomiku, cítíme maximální znepokojení ohledně pravděpodobných dopadů na budoucí ekologickou integritu šumavské přírody, a tudíž dlouhodobý dopad na místní ekonomiky, které na Šumavě závisí," upozornil už na jaře IUCN premiéra Nečase.

Jaromír Bláha se zároveň obává toho, aby snížení ochrany šumavské přírody neumožnilo politikům pustit do národního parku developery a těžaře dřeva.

Nemůžeme jít proti obcím, říká Chalupa

O tom, jak bude vypadat park, jaký bude mít režim, jaká bude jeho zonace, kde se bude zasahovat a jak, musí podle ministerstva životního prostředí rozhodnout všichni účastníci, včetně obcí a lidí, kteří v nich žijí.

"Situace, kdy nařízení z ministerstva směrem k parku obce a lidé v parku nepřijali, vede ke stavu, jaký je na Šumavě nyní. Cílem ministerstva životního prostředí je najít maximální možný kompromis s maximálním možným souhlasem místních lidí. O to jsme se snažili celou dobu a o to se budeme snažit i nadále," řekl Aktuálně.cz ministerský mluvčí Matyáš Vitík. 

"Vítáme pohled IUCN na problematiku Šumavy, vítáme pohled občanských sdružení, vědců a dalších, ale postupovat proti vůli obcí není možné," dodal.

Úřad ministra Tomáše Chalupy uvedl, že nebude používat metodu, kdy zde existuje plán péče, který nikdy nebyl schválený a v době svého vzniku již byl nereálný a v němž je sice příslib 50 procent bezzásahové zóny, který ale obce nikdy nepřijaly.

"Nebudeme zmenšovat plochu parku jen proto, abychom uměle dosáhli procentního navýšení bezzásahových zón, abychom dosáhli na prestižní značku mezinárodní organizace. Chceme park co největší, ne nejlepší značku od IUCN," dodal mluvčí Vitík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info