Připlatíme si letos za kapry? Někde ano

Kapr na desítky způsobů je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní tabule. Milovníkům tradiční vánoční ryby tak jistě neunikly zprávy o tom, že bude letos zase o něco dražší. Na Karvinsku ale situace nebude tak dramatická. Někteří prodejci zdražovat nebudou, u jiných si zákazníci připlatí maximálně do pěti korun za kilo.

V chotěbuzském Rybím domě se pravděpodobně kapři budou prodávat za stejnou cenu jako loni, tedy za 84 korun.

„Pokud vím, kapry letos zdražovat nebudeme. První dodávku vánočních kaprů ale dostaneme až na začátku prosince, takže přesnou cenu ještě nevíme," řekla Deníku ředitelka Rybího domu Jana Szotkowská.

Podle ní patří k vyhledávaným vánočním rybám také candát a sumec. „I u těch bychom chtěli nechat ceny stejné, ale nevylučuji, že kvůli zvýšení DPH o pár korun vzrostou," dodala Szotkowská.

Zdražovat letos nebude ani Ondřej Smiech, který kapry prodává v Dolních Marklovicích. „Já si krmivo pěstuji sám, takže jeho zdražení se mě nedotýká. Protože si chci udržet klientelu, budu sádkované kapry prodávat za stejnou cenu jako loni, to je 75 korun za kapra do dvou kil a 79 korun za výběrového kapra," prozradil prodejce.

Kvůli rostoucím cenám vstupů si zřejmě za kapry pár korun připlatí zákazníci Rybářství Rychvald. „Vypadá to, že kapři budou letos dražší, a to kvůli vyšším výrobním nákladům. Vzrostly nám ceny pšenice a ječmene, kterými kapry krmíme, i ceny pohonných hmot. I přírůstky byly letos nižší. Navíc se snažíme zvyšovat zaměstnancům mzdy," sdělil ředitel Rybářství Rychvald Hynek Sochor .

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info