Některá Svatomartinská vína jsou také BIO

Svatomartinská vína se zabydlela na tuzemském trhu. O jejich oblíbenosti svědčí jak nabídky velkých řetězců, tak specializovaných obchodů- vinoték. Málokterý spotřebitel však tuší, že některá Svatomartinská jsou vyrobená z ekologicky pěstovaných hroznů a jsou tedy BIO.

Ochutnat Svatomartinské víno v kvalitě bio můžete například z moravských vinařství Františka Mádla, Petra Marcinčáka nebo od společnosti Gotberg. V Čechách patří k tradičním producentům biovína Vinné sklepy Kutná Hora, jejichž Svatomartinské ani letos nechybí. A právě v Kutné Hoře se 11. listopadu 2012 uskuteční velká slavnost Svatomartinských vín, která je největší v Čechách. „Předpokládáme, že v Jezuitské koleji bude k ochutnání zhruba sto vzorků Svatomartinských vín z celé republiky. Nebudou chybět ani do zlatova vypečené husičky,“ zve za pořadatele Stanislav Rudolfský.

Biovíno 2012

Ekologicky hospodařící vinaři se shodují, že letošní rok přinese pěkná a kvalitní vína, vyzrálá a s dostatkem přírodního cukru.  „Celková sklizeň není dramaticky nižší než v letech ostatních, ale nižší byla výlisnost, a to především díky nedostatku srážek. Chyběla již tolik důležitá zimní vláha. Tlak chorob nebyl extrémní,“ uvádí Stanislav Rudolfský z Cechu českých vinařů a zároveň člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Dodává, že zdravotní stav hroznů při sklizni byl dobrý, což je hlavní předpoklad k výrobě kvalitního vína. Sezona však nebyla zcela ideální, a to především na Moravě. „Tak jako vloni potrápily jarní mrazíky vinaře v Čechách, letos 18. května pozlobily vinaře na některých místech Moravy. Leckde se ukázalo, že níže položené lokality nebo dokonce doliny, nejsou pro pěstování révy vhodné. Mráz „stéká“ po úbočí do údolí, kde napáchá největší škody,“ vysvětlil Stanislav Rudolfský. V celkovém součtu se jednalo až o 20% poškozených ploch vinic v ekologickém režimu. Vloni v Čechách bylo poškozeno až 80% vinohradů.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky:

Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info