Divočáci se přemnožili, kančí se prodává lacině. Dotahuje i vepřové

Myslivci na jihu Moravy stále více střílejí divoká prasata jako škodnou. Přemnožila se dokonce tolik, že je kančí maso k dostání už téměř za stejnou cenu jako vepřové. Zvěřinu zlevňují i nelegální lovy pytláků.Divočák se šípkovou omáčkou, nebo se zelím? Nezapomenutelný spor, který rozdělil dva myslivecké spolky v české komedii Slavnosti sněženek, letos už žádný restauratér řešit nemusí. Divoké prase se na jižní Moravě i jinde přemnožilo do té míry, že je ho k prodeji prakticky bez omezení. A jeho cena pomalu klesá.

"Černé zvěře je nebývalé množství. Už dnes jsou problémy s jejím odbytem," říká Aleš Hutař, jednatel společnosti Moravialov, která zpracovává většinu zvěřiny z jižní Moravy.

Zajíc vyjde draho

Zatímco cena vepřového či hovězího masa v řeznictvích kvůli suchu a nedostatku obilí stoupá po desetikorunách, maso z divokého prasete zůstává na loňských cenách. Leckde i zlevňuje. "V současné době nabízíme maso z divočáků v akci za velice nízké ceny," říká Aleš Hutař.

Kilo krkovice s kostí vyjde zhruba na stovku, pro srovnání, vepřová krkovice vyjde zhruba na pětaosmdesát korun. Vepřový bok s kostí dokonce někde vyjde i dráž než ten z kančího.

Prodej zvěřiny je na svém vrcholu. V těchto týdnech mají výkupny zvěřiny v chladicích boxech nejvíce masa, ale také ho rychle otáčejí. Maso z divočáka, jelena, muflona či daňka kupuje téměř každá druhá restaurace na zvěřinové hody.

"Maso z lesa" prodávají i vybraní řezníci a v obchodních řetězcích lze navíc pořídit kančí třeba z Polska či Maďarska. "Zvěře je dostatek, i když stále má o něco vyšší cenu. Nejlevnější zvěřinou je určitě divočák," míní Igor Ancorge ze soběšického Mysliveckého klubu Hubert, kde servírují daňčí medailonky se smetanovými houbami nebo jelení závitky plněné kachními játry.

Na opačné straně ceníku sedí zajíc. Na slavnostních výřadech po honech jich je stále méně. "Zajíce neprodáváme, stále jich ubývá," říká Antonín Sychra z firmy Dopes, kde pořádají poplatkové lovy a prodávají zvěřinu.

Kilo zajíce tak restauratéra vyjde na 350 až 380 korun. "Z toho nadělám zhruba šest až osm porcí. Takže se teď, když začínají hony, snažíme co nejvíc zajíců nakoupit do mrazáku," říká Ancorge.

Nízkým cenám pomohl zákon

Cenu zvěřiny na trhu snižuje paradoxně i novela veterinárního zákona, která vešla v platnost začátkem tohoto roku. Podle ní mohou myslivci prodávat část ulovené zvěře takzvaně ze dvora.

Restauratéři tak dají přednost levnější zvěřině od myslivců, kterou zvěrolékaři prohlédli, než od tradičních zpracovatelů.

Další cestou, jak výrazně zlevnit maso, je nakoupit je nelegálně od pytláků. V tomto případě však většinou nemá veterinární dohled.

Legální maso jen kvůli dokladu pro kontrolu

"Někteří restauratéři se nestydí mi nadrzo říct, že potřebují tři kila zvěřiny s papírem, aby měli doklad pro kontrolu," říká jedna ze zpracovatelek zvěřiny na Moravě, která si ale nepřála zveřejnit jméno.

Nelegální lovci na přelomu roku řádili například na Brněnsku ve velkém. V lednu z koryta řeky Jihlavy mezi Medlovem a Malešovicemi vyházeli myslivci spolu s vodohospodáři na dvě stě čtyřicet srnčích kůží. Ve stejném měsíci vytáhli Želešičtí kůže a vnitřnosti osmnácti daňků, srn a divočáka. "Bylo toho celkem 140 kilogramů," podotkl starosta Želešic Jiří Kvasnička.

Podle odborníků pracují novodobí pytláci už v dobře propracovaných skupinách a s výborným technickým vybavením.

Srovnání cen v kraji za kilo masa

Divoké prase

kýta s kostí 190-210 Kč

plec bez kosti 120-150 Kč

bok s kostí 65-80 Kč

krkovice s kostí 90-110 Kč

svíčková 280-300 Kč

ořez 70 Kč

Vepřové

kýta s kostí 75-85 Kč

plec bez kosti 85-95 Kč

bok s kostí 70-80 Kč

krkovice s kostí 80-85 Kč

svíčková 165-180 Kč

ořez 60 Kč

Pozn.: Ceny jsou orientační podle několika zpracovatelů masa a řeznictví.

Autor: Bohdana Jarošová

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info