FAO: Světová produkce obilnin v této sezoně klesne o 2,7 procenta

Světová produkce obilnin v této sezoně kvůli suchu v USA a v částech Evropy a Asie klesne o téměř tři procenta, odhadla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Agentura také spočítala, že světové ceny potravin minulý měsíc klesly, zůstaly ale blízko úrovním krizového roku 2008.

Světová produkce obilí klesne v sezoně od července 2012 do června 2013 o 2,7 procenta na 2,284 miliardy tun, odhadla FAO. Produkce pšenice, která těžce utrpěla suchem ve východní Evropě a střední Asii, se zřejmě propadne o 5,5 procenta na 661 milionů tun. Je to ale úroveň, která je blízko průměru posledních pěti let, dodala FAO.

"Poměr mezi světovou nabídkou a poptávkou po obilí bude v této sezoně mnohem napjatější než v sezoně 2011/12. Globální produkce nepostačí uspokojit globální poptávku a zásoby obilí výrazně klesají," uvedla FAO v měsíční zprávě. Agentura zvýšila svůj odhad produkce rýže a mírně snížila odhad zásob obilí na konci sezony na 497,4 milionu tun.

Globální spotřeba obilnin v této sezoně mírně klesne, zůstane však nad objemem produkce. Spotřebu pšenice a kukuřice omezí jejich nižší využití ke krmným účelům a k výrobě bioetanolu v USA, vynahradí to ale růst spotřeby rýže o 1,5 procenta.

FAO uvedla, že její cenový index potravin se v říjnu snížil o dva body na 213 bodů. Je tak pod rekordním maximem 238 bodů z loňského února, avšak blízko úrovním z období potravinové krize roku 2008. V prvních deseti měsících roku byly ceny potravin v meziročním srovnání nižší v průměru o osm procent.

Ceny potravinových komodit letos výrazně rostou třetí rok z posledních čtyř let. Nejhorší sucha v USA za více než půlstoletí spolu s neúrodou v Rusku vyvolávají obavy z opakování hladových nepokojů v rozvojových zemích z roku 2008.

Autor: 

ČTK www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info